Πολιτική

Παπούλιας: Νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Για "νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

“Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν” τόνισε ο κ. Παπούλιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την “ένθερμη υποδοχή”.

Υπογράμμισε δε, πως “η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας”. Οι Έλληνες της Αλβανίας, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, “είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά”.

“Ο διαδριατικος αγωγός φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής”

Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. “Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο διαδριατικος αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής” τόνισε ο κ. Παπούλιας.

“Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι, ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως “μεγάλος φίλος των Αλβανών”, ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε “το ελληνικό κοινοβούλιο να ακυρώσει το νόμο που εμπόλεμου που είναι ακόμη σε ισχύ και που κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, καθώς και να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του “για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων”, ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση. “Είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας” τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος.

“Η συνάντηση αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με της πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Η Αλβανία παραμένει της άποψης, ότι η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική βούληση και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα αξιολογήσει θετικά την αναγνώριση του Κοσόβου” κατέληξε ο πρόεδρος της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδική αποστολή Παπούλια στην Αλβανία: Η ΑΟΖ στο επίκεντρο

Στην Αλβανία ο Παπούλιας την Κυριακή

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα