Για την ιστορία αξίζει να θυμήσουμε, ότι:
– η Τρόικα είναι ανέκαθεν υπέρ της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών καθώς «δεν εμπιστεύονται το κράτος στο ρόλο του manager»
– ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποκλειστικά με κοινές με ψήφο μετοχές
– ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν ανοιχτά υπέρ των προνομιούχων μετοχών ή ενός μεικτού μοντέλου κοινών άνευ ψήφου-προνομιούχων και ομολογιακών δανείων προκειμένου οι Έλληνες τραπεζίτες να διατηρήσουν το management των τραπεζών τους
– ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχικά ήταν υπέρμαχος των κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) ως Υπουργός Οικονομικών του Γ. Παπανδρέου, προωθώντας μάλιστα και ψηφίζοντας σχετικό νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές τις οποίες το δημόσιο θα διατηρούσε για 2 χρόνια και θα μεταπωλούσε σε ιδιώτες.
Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις από τους τραπεζίτες και η διαδικασία δεν προχώρησε και σε πολιτικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου έπεσε, νέος πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Λ. Παπαδήμος, επί του οποίου ο Ε. Βενιζέλος “προσάρμοσε” την αρχική άποψή του περί κοινών μετοχών με ψήφο, ψηφίζοντας νέο νόμο που καταργούσε τον προηγούμενο νόμο Βενιζέλου!
Να σημειώσουμε ότι με την τελευταία ανακεφαλαίοποίηση το συνολικό κόστος ανήλθε στα 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες. Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Από αυτά τα 24,99 δισεκατομμύρια δόθηκαν από το ΤΧΣ, ενώ τα υπόλοιπα 3,6 δισ. προήλθαν από τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες όφειλε να καλύψει το 10% του κόστους ανακεφαλαιοποίησής της με ιδία κεφάλαια, διαφορετικά, το μάνατζμεντ του κάθε ιδρύματος θα μεταφερόταν στο ΤΧΣ.
Η μοναδική εκ των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων που δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 10% ήταν η Eurobank.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προς συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες – Το ΔΝΤ δεν θα μπλοκάρει τη δόση λόγω τραπεζών
Αυστηρή προειδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Γενικός διευθυντής Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας: Δεν κουρεύουμε τα ελληνικά δάνεια