Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτό προχωράει σε μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.
Αυτό ερμηνεύεται ως… επικράτηση των απόψεων της ευρωπαϊκής πλευράς της διαπραγμάτευσης, που αυτόματα σημαίνει πως θα πρέπει να αναμένεται και η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην συγκεκριμένη πρόταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.
Με δεδομένο πως το μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους σημειώνεται ένα μπαράζ διαρροών. Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ουσία είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα ώστε να δώσουν κάποια λύση.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».
Πιο συγκεκριμένα, “στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως“.
Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».
Πηγή: Καθημερινή