Η προοπτική του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, που δέσποζε στο χώρο της Ελληνικής Κεντροαριστεράς αλλά και η θέση του στις διεργασίες, που έχουν ήδη ξεκινήσει, για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς διχάζει παλαιά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να βρίσκεται πλέον στο κρισιμότερο μεταίχμιο της 40χρονης ιστορίας του.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να μη λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων, που ενδεχομένως να αφορούσαν ακόμη και την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, μία σειρά ιστορικών στελεχών του κόμματος κρούουν των κώδωνα του κινδύνου της περαιτέρω συρρίκνωσης της πολιτικής επιρροής του Κινήματος τασσόμενοι υπέρ της άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση του αναπροσανατολισμού των στρατηγικών επιλογών της Χαριλάου Τρικούπη.
Τα σπέρματα της…σύγκρουσης φάνηκαν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την επομένη των Ευρωεκλογών, όταν στελέχη, όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Θάνος Μωραίτης είχαν προειδοποιήσει πως το ποσοστό της Ελιάς δεν ενδείκνυται για πανηγυρισμούς και πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η πραγματοποίηση Συνεδρίου για την αναβάπτιση της παράταξης.
Τα τελευταία 24ωρα στελέχη του κόμματος, πάντως, έχουν επιδοθεί στο προσφιλές σπορ του κόμματος, την αρθρογραφία, ανοίγοντας σταδιακά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς.
Η Φώφη Γεννηματά, που χτίζει με πολύ προσεκτικό τρόπο το αρχηγικό της προφίλ διατηρώντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε ευθαρσώς πως δεν την ικανοποιεί το 8% της Ελιάς, αποδίδοντας το συγκεκριμένο ποσοστό στη μερική επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Η άποψη της δε για τη στρατηγική συμμαχιών περιλαμβάνει διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ, Το Ποτάμι και τους Οικολόγους, ενώ τονίζει πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με συντεταγμένο τρόπο και δεν πρόκειται για μονοπρόσωπες επιλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι δηλαδή «κανένας από μόνος του δε νομιμοποιείται να αποφασίσει την τύχη ενός ιστορικού κόμματος» κινείται και ο Κώστας Σκανδαλίδης με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα «τα Νέα». Ο ιστορικός γραμματέας του Κινήματος επισημαίνει πως πρέπει να μπει ένα τέλος στον ιστορικό συμβιβασμό με τη Δεξιά μετά τις εκλογές. Αναφορικά με την προοπτική της Ελιάς, ο κύριος Σκανδαλίδης επισημαίνει πως πρέπει να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τη φιλοευρωπαική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει ότι ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους Οικολόγους και τις λοιπές κινήσεις δεν θα πρέπει να σημαδευτεί από «μικρόψυχους εισοδισμούς».
Θιασώτης της μελλοντικής σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πάνω σε κυβερνητική βάση εμφανίζεται εκ νέου ο πρώην Υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας σε άρθρο του στο «Έθνος». Επιπλέον, αποκηρύσσει τη θριαμβολογία ορισμένων για το ποσοστό της Ελιάς στις Ευρωεκλογές και εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός στη μονοσήμαντη, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική κριτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ «την ίδια ώρα, που ( η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ) ευνουχίζει τον αντιπαραθετικό της λόγο προς τη Δεξιά. Απορριπτικός ως προς την προοπτική σύμπηξης στρατηγικής συμμαχίας με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλακης, που επέμεινε: «Δεν θέλουμε να είμαστε ο κολαούζος της εξουσίας, είτε δίπλα στη ΝΔ, είτε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχουν κάποιοι Υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ εσαεί, κάποιοι Υπουργοί χαιλάντερ».
Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου μεταδίδουν το μήνυμα πως η πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με την ταυτόχρονη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της Ελιάς θα συνεχισθεί και σε αυτήν το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ένα ολιγομελές σχήμα, εν είδει συντονιστικού οργάνου της Ελιάς για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για τις από εδώ και πέρα λειτουργία του κοινού σχήματος.
Η πλευρά της ηγεσίας του κόμματος αποφεύγει, πάντως, προς ώρας να απαντήσει στις αιχμές, που διατυπώνονται κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρώντας πως το συνδυαστικό αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και των Ευρωεκλογών προσφέρει στον Ευάγγελο Βενιζέλο την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ευχέρεια να αποφασίσει ο ίδιος για το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί ο διάλογος μεταξύ των παικτών της Κεντροαριστεράς.
Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο και στη ΔΗΜΑΡ, και στο Ποτάμι και σε όλους όσοι μετέχουν στα δρώμενα της Κεντροαριστεράς, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εξέπληξε πολλούς καλώντας σε διάλογο ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάσει κορυφαίων ζητημάτων εθνικής εμβέλειας σχετικά με τις επικείμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δια της Ελιάς επιθυμεί να συνομιλήσει και με τις ηγεσίες διαφόρων πολιτικών σχηματισμών αλλά περισσότερο με την εκλογική βάση της Κεντροαριστεράς, η οποία για τον έναν ή για τον άλλο λόγο έχουν προτιμήσει έστω και πρόσκαιρα άλλη πολιτική στέγη. Στις «επιθέσεις φιλίας» που θα εκδηλωθούν στο άμεσο μέλλον θα «πρωταγωνιστήσει» ο κύριος Βενιζέλος αλλά όχι μόνον αυτός, όπως αφήνουν να διαρρεύσει καλά πληροφορημένες πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καθαρίστριες απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ – Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ