Κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες διήρκεσε το… “μασάζ” του οικονομικού επιτελείου στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές για την ορθότητα των διαρθρωτικών μέτρων που προτείνουν και για τη μη ύπαρξη ανάγκης νέων οριζόντιων μέτρων.
Το ραντεβού της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε στις 09:00 και δυόμιση ώρες αργότερα στο… τιμ μπήκε και ο Γιάννης Βρούτσης. Οι τροϊκανοί είχαν έτσι κι αλλιώς ραντεβού μαζί του αλλά κρίθηκε καταλληλότερο να πάει ο υπουργός Εργασίας στο ΥΠΟΙΚ και όχι η τρόικα στο γραφείο του.
Οι… κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, είναι:
– Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων
– Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο των δύο κομμάτων
– Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού
– Όχι ομαδικές απολύσεις
– Εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών
Μια πρώτη σύγκλιση ανάμεσα στις δυο πλευρές παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό. Αρχικά η ελληνική πλευρά μιλούσε για ένα ποσό 500 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η τρόικα για 2,9 δισ. Τώρα, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μέτρα 1,3 δισ. για να “κλείσει” την τρύπα του 2014 και οι δανειστές έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 1,9 δισ. ευρώ.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πειστούν οι τροϊκανοί ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και δεν είναι οριζόντια, δηλαδή δεν περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι αρκετά για να καλύψουν το όποιο κενό.
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
Εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι:
– Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ
– Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ
– Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ
– Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και
– Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα αποφέρει 55 εκατ. ευρώ.
Στη 2η θέση του «καταλόγου», είναι το εκτιμώμενο όφελος των 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι:
– από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα προκύψουν 60 εκατ. ευρώ
– από την περικοπή δαπανών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ
– από τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (κυρίως σε Υγεία και Παιδεία), το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Με τον προϋπολογισμό του 2014 να κατατίθεται την Πέμπτη, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα της συμφωνίας με την τρόικα το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν από τον Γενάρη, όταν λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει στείλει τελεσίγραφο για συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς στις 10 του μήνα συνεδριάζει ξανά το Eurogroup.
Τα προαπαιτούμενα για τη δόση που εκκρεμεί από τον Ιούλιο είναι:
– αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ
– πρώτο κύμα διαθεσιμότητας
– αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ
– κώδικας δικηγόρων)
Σημειώνεται, επίσης, ότι ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν: – η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων
– η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων
– η προώθηση αλλαγών στις αγορές
– η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
– το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα
– το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο… τιμοκατάλογος με τα μέτρα των 1,3 δισ.
Βενιζέλος: “Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων
Μαλλιά.. κουβάρια η τρόικα και η Ελλάδα στη μέση!
Χατζηδάκης: Οι φτωχοί να μη φοβούνται τους πλειστηριασμούς
Τσιτσιδώθηκαν μπροστά στα ΜΑΤ! (ΦΩΤΟ)
Η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων – Ειρηνική και μεγαλειώδης η πορεία για το Πολυτεχνείο
Όργιο σπατάλης στο Δημόσιο! Απίστευτες δαπάνες για δεξιώσεις, δωράκια ακόμη και κηδείες