Σάββατο, 6 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πέντε μέρες και έξι αγκάθια με την τρόικα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Φωτιά είναι το πενθήμερο που ξεκινάει από σήμερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς βασικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και η … υπογραφή στην “επιταγή” για τη δόση θα μπει μόνο με συμφωνία.

Μόνο μια θετική δήλωση ως την Κυριακή από την τρόικα θα ανοίξει το δρόμο για μια απόφαση ώστε να πάρει τη δόση των 10 δισ. η χώρα και έτσι το οικονομικό επιτελείο τρέχει να προλάβει.
Ωστόσο δεν είναι όλα τα θέματα μόνο αρμοδιότητας του Γ. Στουρνάρα αλλά και άλλων υπουργών. Ουσιαστικά υπάρχουν έξι μεγάλα αγκάθια με την τρόικα.

Η τρόικα ζητεί να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα του 2013 για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και παράλληλα εξακολουθεί να πιέζει για μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ το 2015.
Μένουν και οι διαφορές για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3,9% και κυρίως για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων.
Παράλληλα η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 αλλά και το lock out, το δικαίωμα ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών ως απάντηση στις απεργίες εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο η τρόικα πιέζει να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος Μαρτίου και ζητεί νέο κύμα διαθεσιμότητας το 2014 που θα οδηγεί σε επιπλέον απολύσεις τη διετία 2014-2015.
Η τρόικα ζητεί περικοπή πρόσθετων αποδοχών στο Δημόσιο μέσω περικοπών στα οδοιπορικά και στα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων.
Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για δύο σημαντικά (για την τρόικα) θέματα της λίστας μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τον ορισμό του φρέσκου γάλατος και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
Το ΔΝΤ έκανε ένα βήμα πίσω και δέχθηκε την αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να καθορίζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε