Τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κρίθηκαν «πολύ σημαντικά» από το Eurogroup αλλά η εκταμίευση της νέας δόσης θα καθυστερήσει κι άλλο… Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι ασκούν πάνω μας για μια ακόμη φορά το … μαρτύριο της σταγόνας. Το αναθεωρημένο έλλειμμα για φέτος, όπως αποδεικνύεται, είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.
Αυτή είναι η εξήγηση για το ότι η τρόικα δεν “κλείνει” την έκθεσή της. Πρέπει να παρθούν άμεσα και νέα μέτρα και από τη στιγμή που ακόμη και ο νέος προϋπολογισμός “βγάζει” έλλειμμα 600 εκατομμύρια, αυτή την ώρα όλα είναι και πάλι στον αέρα (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
Η πίεση για νέα μέτρα είναι πλέον αφόρητη και το ενδεχόμενο λήψης τους, άμεσα, ακόμη πιο κοντά.
Θρίλερ μέχρι τα χαράματα
Το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή φυσικά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έβγαλε πολλές ειδήσεις, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Το κυριότερο είναι πως η έκθεση της τρόικας για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την… πρόοδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα αργήσει και δε θα είναι έτοιμη πριν από τις 13 Οκτωβρίου.
Η έκθεση των τροϊκανών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νέα δόση. Και αν η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Τρισέ και οι… λοιποί συγγενείς δε δουν τι θα λέει, δεν πρόκειται να δώσουν το ΟΚ για να βγουν λεφτά από τα ταμεία της Ε.Ε. Μόνο που τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν μέχρι τα μέσα του μήνα…
Το Eurogroup φρόντισε πάντως να μας… χαϊδέψει τ’ αυτιά. Μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.
Παρόλα αυτά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχετική έκθεση της τρόικας δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί ως τις 13 Οκτωβρίου και μοιραία αφενός αναβάλλεται η προαναγγελθείσα έκτακτη υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης και αφετέρου η εκταμίευση της 6ης δόσης. Η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Οι εξελίξεις δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί. Αν η Γαλλία και η Γερμανία καταφέρουν να συμφωνήσουν επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που αναμένεται να γίνει στις 18 Οκτωβρίου.
«Δε θα υπάρξει στάση πληρωμών»
Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Επίτροπος Ολι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στις 12/09 στο Mega είχε δηλώσει πως τα χρήματα του κράτους επαρκούν ως και τον Οκτώβριο:
“Σίγουρα και μέσα στον Οκτώβριο έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε”
Ουσιαστικά λοιπόν όταν από επίσημα χείλη όπως του Όλι Ρεν λέγεται πως δεν υπάρξει πρόβλημα το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την αποπληρωμή δόσεων των δανείων της χώρας αφού μέσα στον Οκτώβριο δεν υπάρχει σχετική απαίτηση. Για το πως θα εξυπηρετηθούν μισθοί και συντάξεις είναι άγνωστο, αν και το ενδεχόμενο άλλου είδους στάσης πληρωμών. Δηλαδή δεν δεν θα πληρωθούν από το κράτος προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ. Όμως μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά.
Σήμερα πάντως, από τον ΟΔΔΗΧ τόνιζαν στο Newsit ότι χρήματα υπάρχουν έως και το Νοέμβριο (διαβάστε την είδηση)
Μιλώντας στην εκπομπή “Φάκελοι” του Σκάι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών λέγοντας πως “πρέπει να το έχουμε υπόψη μας ως πραγματικότητα”. Δεν θέλησε όπως ανέφερε να μπει στη διαδικασία αν επαρκούν τα χρήματα για 2-3 εβδομάδες ωστόσο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για να τονίσει τόσο το βαθμό πίεσης απέναντι στη χώρα όσο και την ανάγκη λήψης όλων των τελευταίων δυσβάσταχτων μέτρων
Αποδεκτό για τις Βρυξέλλες το έλλειμμα 8,5%, αλλά έρχονται και νέα μέτρα
Γιουνκέρ και Ολι Ρεν τόνισαν ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε ό,τι αφορά το 2013 και το 2014 οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι τα όποια μέτρα απαιτηθούν θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τα μέτρα του 2011 και 2012.
Δεν ξέχασαν πάντως να ζητήσουν, ξανά, από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δάνειο προς την Ελλάδα (το λεγόμενο PSI) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία κ.α.) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%. Και αυτό διότι όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» από την 21η Ιουλίου, όποτε οι ιδιώτες αποδέχθηκαν την απώλεια της τάξεως του 21%.
Βρέθηκε λύση για τις εγγυήσεις
Γιούνκερ και Ρεν ανακοίνωσαν ότι επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας υπήρξε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να δανείσουν την Ελλάδα με τους όρους που ισχύουν για τη Φινλανδία, ουδεμία έδειξε να έλκεται από την ιδέα αυτή. Εμφανίσθηκε επίσης σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιαπωνία: «Τρέξτε» να βοηθήσετε την Ελλάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Μαύρη τρύπα” στον προϋπολογισμό φέρνει νέα μέτρα άμεσα
Μερική “στάση πληρωμών” μέχρι να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα – Μετέωρη η χώρα μέχρι τον Οκτώβριο