Πολιτική

Ποια είναι πρώτα στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων – Νέα συνάντηση την Τρίτη των τριών αρχηγών

- 10 επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις
- Στο σφυρί και 48 ακίνητα του δημοσίου
- Τι συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου
- Δεν έχουμε στόχο για έσοδα είπε ο Γ.Στουρνάρας
Δέκα επιχειρήσεις θέτει σε προτεραιότητα προς αποκρατικοποίηση η κυβέρνηση σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έγινε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πρόκειται για τα εξής:
 
– Ελληνικό
– Αφάντου στη Ρόδο
– Κασσιόπη στην Κέρκυρα
– IBC
– Golden Hall
– Κρατικά Λαχεία
– ΔΕΠΑ
– ΔΕΣΦΑ
– ΟΠΑΠ
– 48 Ακίνητα του δημοσίου

Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη. «Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αρνητικής εικόνας της χώρας» τόνισε.

 
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αντίθετα υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Για τη μετανάστευση, είπε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να μεταφέρεται το πρόβλημα από μία περιοχή της Ελλάδας στην άλλη.


 

 
«Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
 
«Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας» είπε.
 
Σχετικά με τα μέτρα, και ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

 

 Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως έγινε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 ωριμότερα έργα και πως ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον ΓΓ της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο να φτιάξει νομοσχέδιο στο οποίο θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις.
 
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών, υποδομών, ανάπτυξης και ενέργειας.
 
“Δεν έχουμε στόχο για έσοδα” είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φετινή χρονιά.
Στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να δώσουν ένα επιπλέον θετικό δείγμα γραφής προς τους εταίρους, που σε συνδυασμό με την απόφαση για την προώθηση των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει καλό κλίμα για τη χώρα.
 
Η κυβέρνηση συνεργασίας επιδιώκει να στείλει το μήνυμα σε εταίρους και δανειστές πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, δομικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
 
Τις αποφάσεις αυτές, όπως και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, επιθυμεί να έχει στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει των επαφών που θα έχει στα τέλη του μήνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (24 και 25 Αυγούστου), καθώς και στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα έχει στην Αθήνα στις 22 του μηνός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και να επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία με έναν συνδυασμό «πυρών».
 
Το «ελληνικό μπαζούκα» θα αποτελείται από αποφάσεις για «άνοιγμα» αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, μείωση της γραφειοκρατίας και αποδέσμευση πόρων και με αιχμή deals, όπως η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει, τελικά, την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης και της μεγέθυνσης της οικονομίας.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί ότι η βήμα προς βήμα επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και θεσμικών δυσλειτουργιών θα ανοίξει τον δρόμο για το «φρενάρισμα» της ύφεσης, με πρώτα και καλύτερα τα μεγάλα έργα υποδομής.
 
Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, η επανεκκίνηση των έργων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ ως και 1,5%, καθώς επίσης άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 30.000 θέσεων εργασίας, δίνοντας ένα αναπτυξιακό κύμα στα εργοτάξια της υπαίθρου.
 
Την Τρίτη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν και για τα προβλήματα των ναυπηγείων, ιδίως του Σκαραμαγκά, παρουσία του υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη

Πρώτη συμφωνία με την τρόικα – “Κλείδωσαν” μέτρα από τα 11,5 δισ

ΑΝ.ΕΛ: Η τρόικα δίνει παραγγελίες και τις αποδέχονται αδιαμαρτύρητα

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα