Πλέον το ΠΑΣΟΚ μετρά 26 Βουλευτές. Μετά τη διαγραφή των 6 χθες μετά τη διαφοροποίησή τους στην ψηφοφορία ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε πως ανεξαρτητοποιείται. Οι τριγμοί όμως δεν σταματούν εδώ. Σαφές θέμα ηγεσίας θέτει με επιστολή του, αλλά και σχόλιά του στο facebook ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πριν από λίγη ώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο Facebook πως όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη με την πορεία που ακολουθεί το κόμμα μετεκλογικά, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς εναντίον του Ε. Βενιζέλου
Άνθρωποι από το περιβάλλον του Α. Λοβέρδου λένε στο newsit πως ο πρώην υπουργός δεν στηρίζει αυτούς που διαγράφηκαν καταλαβαίνει όμως ότι ωθήθηκαν σε αυτή τη στάση λόγω λάθος χειρισμών. Ήταν λάθος αυτό που έκαναν, αλλά μεγαλύτερα ήταν τα λάθη της ηγεσίας που τους εξώθησαν, με την έλλειψη, στρατηγικής σε αυτό το σημείο. Ζητά μάλιστα ξεκάθαρα, όπως φαίνεται και στην επιστολή του, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το eurogroup να γίνει η σχετική αξιολόγηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Τι έγραψε ο Α. Λοβέρδος στο Facebook
“Σήμερα ο Μίμης, με τον όποιο ταυτιστήκαμε χθες ψηφίζοντας στη βουλή . Χθες ο Κώστας ,ο Μάρκος και οι άλλοι συνάδελφοι. Προκαλούν έκπληξη όλα αυτά; προφανώς και όχι : Η μετεκλογική έλλειψη στρατηγικής και τακτικής οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε συνεχείς αντιφάσεις, δημιούργησε αποσυσπείρωση, οδήγησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μια ασύντακτη πορεία και κατέστησε ανέφικτη την ομοιογένεια της στάσης των Βουλευτών στα μεγάλα πολιτικά θέματα.”
Eίχε προηγηθεί η επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου που ζητά την σύγκληση της Κ.Ο. μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το eurogroup.
Ο Α. Λοβέρδος πάντως ισχυρίζεται ότι δεν είναι εκείνος που έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε σκόπιμη διαρροή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει από που και με ποιες προθέσεις.
Ολόκληρη η επιστολή Α. Λοβέρδου:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Βαγγέλη,
Με την επιτυχή έκβαση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η τετράμηνη περίοδος της κυβέρνησης, την οποία ως ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Για τέταρτη φορά, από το 2010, η κοινοβουλευτική μας ομάδα
στήριξε την προσπάθεια της χώρας να σταθεί όρθια, δίχως μικροκομματικούς υπολογισμούς. Η αυτοθυσία, όμως, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν συνδέθηκε με κάποια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο της χώρας και των πολιτών από την κρίση. Οι θυσίες, ο αγώνας και ο μόχθος του ελληνικού λαού υπάρχει κίνδυνος να είναι χωρίς αντίκρισμα.
Τον Ιούνιο είχα εισηγηθεί μια διεξοδική στρατηγική συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στις μετεκλογικές εξελίξεις. Η εισήγησή μου δεν έγινε δεκτή. Προτίμησα να μην σταθώ εμπόδιο στην εφαρμογή των επιλογών σου και
αποφάσισα να μην συμμετέχω στα κομματικά και κοινοβουλευτικά μας όργανα. Η συμμετοχή μου, λόγω των ριζικών μου διαφωνιών, θα “εξαγόταν” ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση, η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης.
Τις επόμενες ημέρες έχουμε μπροστά μας την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά από αυτά τα κρίσιμα βήματα, κρίνω ως απολύτως απαραίτητη τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με σκοπό την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας μας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα
επίπεδα .Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς. Όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη.
Ανδρέας Λοβέρδος»
Ο Μίμης Ανδρουλάκης
Ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν προτίθεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ ζήτησε την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι ικανός για … σκληρό ροκ με τους εταίρους και την τρόικα.
Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις, δεν θέλω να γίνω υπουργός, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι ανάγκη να γίνει ανασύσταση της κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι με την κίνησή του αυτή απελευθερώνεται για να έρθει πιο κοντά στη βάση του ΠΑΣΟΚ .
Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση και αποσυντίθεται και ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται μέρος αυτής της κρίσης, επικρίνοντας κορυφαία στελέχη του Κινήματος τα οποία, όπως είπε, ενώ έκαναν 30 χρόνια υπουργοί, κρύβονται πίσω από τους νέους βουλευτές.
Ο ρόλος που επιλέγει για τον εαυτό του ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτός του καταλύτη, μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει ανασύσταση του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς.
Διαβάστε επίσης:
Αποδεκατίζεται το ΠΑΣΟΚ – Έξι βουλευτές εκτός Κ.Ο. του κόμματος