Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Ποιους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα από το δημοσίευμα για τις Κάννες

Ποιους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα από το δημοσίευμα για τις Κάννες

Αναταράξεις προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι “αποκαλύψεις” των FT για τη σύσκεψη των Καννών, το ρόλο των εταίρων μας αλλά και των ΣαμαράΒενιζέλου στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ελάχιστα 24ωρα πριν από τον Α γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, το άρθρο – αφιέρωμα των FT για “ανέκδοτα” περιστατικά και πληροφορίες σχετικά με τη δραματική σύσκεψη των Καννών, αρχές Νοεμβρίου του 2011, και τη μετέπειτα πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου προκαλεί αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καθώς μεταξύ των “αποκαλύψεων” γίνεται μνεία για παρέμβαση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να ανασταλεί ο σχεδιασμός για το δημοψήφισμα, εξέλιξη, που οδήγησε και στην αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Σιγή ιχθύος επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τα όσα αναφέρουν οι FT, ωστόσο, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του, διαψεύδει δια της πλαγίας τμήμα των όσων εμπεριέχονται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά”.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τη συνάντηση των Καννών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και πως εφήρμοσε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/27ης Οκτωβρίου του 2011 και οδήγησε στη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η ανακοίνωση καταλήγει πως όλα τα προαναφερθέντα συνέβαλαν στη στροφή που πραγματοποιεί η χώρα προς την οριστική έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο ή συμφέρον να συμμετέχει σε μία συζήτηση, που λειτουργεί ως αντιπερισπασμός έναντι των κρίσιμων διακυβευμάτων, που υπαγορεύουν οι δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δικαιωμένος εμφανίζεται σε λιτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ο Γιώργος Παπανδρέου

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν περίπου ως υποβολιμιαίο το συγκεκριμένο άρθρο τη χρονική στιγμή, μάλιστα, που δημοσιεύεται, ενώ αρνούνται την “κατηγορία” ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνέπραξε στην πτώση Παπανδρέου, τονίζοντας πως οι βουλευτές, που αμέσως μετά διαφώνησαν με την επίσημη γραμμή του κόμματος ήταν στην πλειοψηφία τους Παπανδρεικών καταβολών.

Στον αντίποδα, το γραφείο τύπου του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνει σε μία λιτή δήλωση του: “Ότι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα το έχουμε πει κατ επανάληψιν και επιβεβαιωνόμαστε, παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου μιλά για προφανή δικαίωση των όσων υποστηρίζει επί μακρόν για το δραματικό παρασκήνιο των Καννών. Τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, επιμένουν πως το όλο ζήτημα προφανώς και δεν εξαντλείται στο ρόλο των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά πρέπει να επεκταθεί τόσο στις χονδροειδείς παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου.

“Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά” αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ

Ευθύνη έχουν, όπως λένε οι ίδιες πηγές, και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πρωτίστως εκείνα της Αριστεράς, που δια της ρητορικής τους και της πολιτικής τους πρακτικής συνηγόρησαν σε μία δημοκρατική εκτροπή.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης: “Τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2011 είναι πρωτοφανή και αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου. Είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν, αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο, τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά στο δημοσίευμα των FT για τις Κάννες

Έτοιμο το βιβλίο του Γ. Παπανδρέου – Τι θα λέει για τα “γαλλικά” στις Κάννες

Ο Θαπατέρο αποκαλύπτει τον… οργισμένο Παπανδρέου – Σε ποιον είπε: Τι άλλο θέλεις; Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;

Παπανδρέου: Αν τα είχε πει ο Σαρκοζί, θα είχα απαντήσει ανάλογα!

Όταν ο Σαρκοζί επιτέθηκε στον Παπανδρέου: Είσαι ένας γ@….νος ψυχοπαθής!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε