Πολιτική

Politico για Εύα Καϊλή και Qatar Gate: Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται σε «αρκετά εκατομμύρια»

Νέα στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις διαστάσεις της υπόθεσης του Qatar Gate που κλονίζει τις Βρυξέλλες και εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της ελληνίδας πολιτικού, κάνει λόγο για «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» παραδόθηκαν στους βασικούς υπόπτους του σκανδάλου. 

Το Politico απευθύνει ένα κομβικό ερώτημα στο ρεπορτάζ του: Λείπουν λεφτά; Η ερώτηση προκύπτει από το γεγονός ότι στο ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή γίνεται λόγος για πολλά εκατομμύρια ευρώ λόγω της εμπλοκής στο Qatargate. 

Στο ρεπορτάζ του Politico υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η βελγική Αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε ένα φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα αυτό πρέπει να ήταν απλώς η κορυφή ενός «παγόβουνου» γεμάτου λεφτά. 

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» βρέθηκαν στα χέρια των κύριων υπόπτων στο Qatargate. Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Η λεπτομέρεια αυτή είναι ένα μόνο από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία στο έγγραφο, τμήματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιευτεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το Politico.

Το ένταλμα αναφέρει, επίσης, ότι η Καϊλή έκανε τηλεφωνήματα στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι από το 2021. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διηύθυνε επί τόπου τη δράση του κυκλώματος του μέσω του Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης συνελήφθη και ομολόγησε ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές μετά από συμφωνία με τις Αρχές.

Το μεγάλο ποσό που υπολείπεται 

Σύμφωνα με το Politico,το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή αναφέρει για το πρόσωπό της ότι «είναι η βασική οργανωτής ή συνδιοργανωτής του κυκλώματος δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος».

Το Politico απευθύνθηκε στην εισαγγελία των Βρυξελλών ζητώντας διευκρινίσεις για την αναφορά περί «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» και πήρε την απάντηση ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην τελική τους εκτίμηση για τις παράνομες πληρωμές που έγιναν στα πλαίσια του Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Εύα Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Αντόνιο Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Εύας Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Εύα Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Με πληροφορίες από Politico 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα