Το Politico επιλέγει τη «χρυσή 11άδα» του Qatar Gate, έξι μήνες από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, στην έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι έρευνες των βελγικών αρχών αποκάλυψαν την ύπαρξη κατασκόπων, μυστικών συναντήσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και ενός λαμπερού πολιτικού ζευγαριού.
Όπως επισημαίνει το Politico, πέρασαν έξι μήνες από εκείνο το πρωί της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου, που η βελγική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια πολιτικών προσώπων, προχωρώντας σε συλλήψεις με την κατηγορία της διαφθοράς και του χρηματισμού από το Κατάρ, το περιβόητο σκάνδαλο Qatar Gate.
Σιγά σιγά ξετυλιγόταν το νήμα ενός σκοτεινού υπόκοσμου ξένων παρεμβάσεων στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είχαν «τρυπώσει» βαθιά στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ε.Ε., διαφθείροντας τους Ευρωπαίους βουλευτές με σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Politico: Το Qatar Gate έξι μήνες μετά
Από τις 9 Δεκεμβρίου, λοιπόν, που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο.
Όπως επιμένουν οι Βέλγοι εισαγγελείς, τουλάχιστον στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», κάθε μήνα που περνά, υπάρχουν πολύ περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, σε σχέση με τα οικονομικά αντάλλαγμα που άλλαξαν χέρια.
Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την αποκάλυψη του σκανδάλου που έγινε γνωστό ως Qatar Gate, το Politico παρουσιάζει τους έντεκα βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τον ρόλο τους και το πού βρίσκονται σήμερα.
1. Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός
Ο Παντσέρι – σημειώνει το Politico – δεν είχε και τόσο… ενδιαφέρον πριν από το Qatar Gate. Ένα άτομο που συνεργάστηκε με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή είπε ότι είχε μια τάση να περνά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ στο YouTube σχετικά με αεροπορικά δυστυχήματα στο iPad του.
Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να κατονομάσει ονόματα σε μια συμφωνία που έγινε με τους εισαγγελείς σε αντάλλαγμα για μια ήπια ποινή. Ελεύθερες αφέθηκαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του, που συνελήφθησαν στην Ιταλία.
Στις καταθέσεις του «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και δωροδοκιών σε μετρητά από τις τρεις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Η αστυνομία κατάσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.
Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε ορισμένες θέσεις υψηλού προφίλ στα 15 χρόνια του στη Βουλή, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018 υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ, όπως αποκάλυψε το Politico.
Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική του οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, παροτρύνοντας επιτυχώς σεβαστά ονόματα να ενταχθούν στο τιμητικό συμβούλιο της.
Ο Παντσέρι παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες.
2. Εύα Καϊλή – Ένα… αστέρι πέφτει
Η λαμπερή Ελληνίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια, η Εύα Καϊλή, που έγινε πολιτικός βρέθηκε στην κορυφή, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής πριν αρχίσει να καταστρέφεται η καριέρα της τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εκείνη τη μοιραία μέρα, θυμίζει το Politico, η Καϊλή έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, προτού την πιάσουν επ’ αυτοφώρω με τα φαινομενικά παράνομα έσοδα. Οδηγήθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες μέρες έχασε όλες τις βουλευτικές της θέσεις.
Η Καϊλή είχε κάνει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, άσκησε πιέσεις σε άλλους ευρωβουλευτές για να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και εμφανίστηκε σε ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ που δεν είχε λόγο να παρευρεθεί.
Ωστόσο, δήλωνε αθώα από την αρχή, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να έχει κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρας.
Πρόσφατα απαλλαγμένη από συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού, σχεδιάζει μια πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο με την ομάδα των ακριβών δικηγόρων της.
3. Φραντσέσκο Τζόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός
Ο κοινοβουλευτικός βοηθός Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πατέρας της κόρης τους, είναι επίσης ο κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι.
Οι δύο Ιταλοί διατηρούν επαφές εδώ και χρόνια, με τον Τζόρτζι να ενεργεί για χρόνια ως πολιτικός βοηθός και διερμηνέας για τον μεγαλύτερο Παντσέρι.
Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Καϊλή τον Δεκέμβριο και όπως αναφέρει το Politico, παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα διαφθοράς.
Μετά από χρόνια ως βοηθός του Παντσέρι, το 2019 μεταπήδησε για να εργαστεί για τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, έναν άλλο βασικό ύποπτο.
Βγήκε από τη φυλακή και μετά από κατ’ οίκον περιορισμό, έχει ήδη εντοπιστεί να περνά από το Κοινοβούλιο.
4. Μαρκ Ταραμπέλα – Ο τοπικός αντιήρωας
Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα είχε τη φήμη πριν από το Qatargate ως μια προσιτή φιγούρα.
Τώρα κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε έως και 140.000 ευρώ από αυτόν για να επηρεάσει τη δουλειά για το Κατάρ στο Κοινοβούλιο. Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα και δηλώνει αθώος.
Ο Ταραμπέλα συνελήφθη τον Φεβρουάριο και εκδιώχθηκε αμέσως από την πολιτική του ομάδα.
Μόλις πίσω από τα κάγκελα, προσπάθησε και απέτυχε να αναγκάσει τον αρχιανακριτή Μισέλ Κλεζ να παραιτηθεί από την υπόθεση σε μια τολμηρή νομική αντεπίθεση, αμφισβητώντας την ουδετερότητα του δικαστή.
Απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Απρίλιο και έπειτα από κατ’ οίκον περιορισμό, γράφει το Politico, επιστρέφει στο να κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: Να εκφωνεί ομιλίες σε μία άδεια αίθουσα…
5. Αντρέα Κοτσολίνο – Ο νομοθέτης σε κενό
Από τους τρεις εν ενεργεία Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Ιταλός είναι ο περίεργος – κυρίως επειδή δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.
Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται να εκδοθεί στο Βέλγιο ενώ παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για κατηγορίες ότι μπλόκαρε αποφάσεις για χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά. Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ του Κοινοβουλίου, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Ο Κοτσολίνο, επίσης αποσυρμένος από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατία μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε – αν και ο Κοτσολίνο ασκεί έφεση για την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.
6. Αμπντεραχίμ Ατμούν – Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ
Ως πρεσβευτής του Ραμπάτ στην Πολωνία, ο Μαροκινός πολιτικός ήταν ένας από τους πιο καλά συνδεδεμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του σχεδίου διαφθοράς που διερευνήθηκε από τις βελγικές αρχές.
Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης, σημειώνει το Politico, ο Ατμούν εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.
Ο διπλωμάτης πέταξε πίσω στην πατρίδα του στα μέσα Δεκεμβρίου και ήταν πολύ διακριτικός από τότε.
7. Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ
Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη στις 5 Ιουνίου ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τον υποτιθέμενο ρόλο του στο Qatar Gate και την κριτική που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA πέρυσι.
«Ο Δρ. Αλί» δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως ο «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.
Ο Αλ Μαρί, λέει το Politico, ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει «φίλους», αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο επιδεινώθηκαν. Ήταν επίσης συχνός καλεσμένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους βασικούς υπόπτους.
8. Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο επικεφαλής μίας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Όχι Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη», συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι εισαγγελείς φάνηκαν να υποβαθμίζουν τον ύποπτο ρόλο του μετά την ομολογία του Παντσέρι.
Η ΜΚΟ του είχε νοικιάσει χώρο γραφείου στη ΜΚΟ του Παντσέρι «Fight Impunity» και μοιράζονταν επίσης έναν χορηγό, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ με την επωνυμία «Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στην υπόθεση Qatar Gate.
9. Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια
Η βελγική εισαγγελία έχει υποπτευθεί ότι η λογίστρια του Παντσέρι, η Μόνικα Μπελίνι, τον βοήθησε να μετακινήσει παράνομα έσοδα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας που ονομάζεται «Equality Consultancy», η οποία είχε ακόμη και αποτύπωμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σημειώνει το Politico, η ίδια αρνήθηκε ότι διέπραξε αδικήματα.
Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, μια ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές δικαστικές δυνάμεις βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία.
10. Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής
Ο ηγέτης των εργατικών ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθησαν – και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για να εκλεγεί επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), αναγνώρισε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά εκστρατείας από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι- που παραδόθηκαν ως μετρητά μέσα στους φακέλους του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Ο Βισεντίνι – επισημαίνει το Politico – διατήρησε την αθωότητά του, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ στον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
11. Μαρία Αρένα – Η «επαγγελματίας φίλη» του Παντσέρι
Η ιταλόφωνη Βελγίδα ευρωβουλευτής ήταν γνωστό ότι ήταν στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Παντσέρι. Περιέγραψε τους δεσμούς τους ως δεσμούς «επαγγελματικής φιλίας» και ο Παντσέρι επέμενε στην αθωότητά της.
Ούτε ανακρίθηκε ούτε κατηγορήθηκε από εισαγγελείς, έχει δηλώσει σταθερά ότι είναι αθώα και ότι δεν εμπλέκεται, και συνεχίζει το έργο της ως ευρωβουλευτής. Αλλά αναφέρεται σε ένα ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να έκαναν αυτό που ζήτησε ο Παντσέρι.
Bonus! Μισέλ Κλεζ – Ο επικεφαλής ιεροεξεταστής
Ενώ αυτοί οι 11 είναι ο καθένας σε κάποιο βαθμό συνδεδεμένος με το σκάνδαλο, ο Κλεζ – όπως επισημαίνει το Politico- «κατηγορείται» ότι έλυσε όλους τους συνδέσμους.
Ένας αινιγματικός δικαστής – σύμφωνα με το Politico – ο οποίος γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του και έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα, ο Βέλγος δικαστής εξακολουθεί να ηγείται της έρευνας με ανακριτές κατά της διαφθοράς, έχοντας επιζήσει από την προσπάθεια του Ταραμπέλα να τον απομακρύνει.
Το αν το μικροσκοπικό Βέλγιο μπορεί να καταρρίψει ένα υποτιθέμενο παγκόσμιο κύκλωμα διαφθοράς που έχει χτυπήσει την καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ μπορεί απλώς να εξαρτάται από αυτόν.
πληροφορίες από Politico