Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πολιτικό και οικονομικό ατού η έξοδος στις αγορές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ΔΝΤ και ο EFSF έδωσαν το πράσινο φως για την έκδοση ομολόγου, πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι εντός 48ωρών ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει, όμως υπάρχουν και οι φωνές, κυρίως όπως λέγεται από το οικονομικό επιτελείο, που είναι αντίθετες σε μια έξοδο τώρα, όμως μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές φωνές που δηλώνουν ότι μια κίνηση εξόδου της χώρας στις αγορές θα έχει τεράστιο πολιτικό και οικονομικό όφελος.

Η πρώτη εδώ και τρία χρόνια έστω δοκιμαστική έξοδος μπορεί λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να δώσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη χώρα.

Μπορεί να εξασφαλίσει έστω και με τσιμπημένο (πάνω από 5% και κάτω από 6%) επιτόκιο οικονομική επάρκεια για τα επόμενα 2 χρόνια.

Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τη δόση των 11 δισεκατομμυρίων μπορούν να απαλλάξουν τη χώρα από το άγχος του δανεισμού μέχρι το 2016.

Αυτό και μόνο αποτελεί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ισχυρό χαρτί. Επάρκεια σημαίνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλη εταιρική οικονομική στήριξη και αυτό από μόνο του μπορεί να αποκλείσει και το νέο μνημόνιο, δεν θα υπάρξει ανάγκη άλλων μέτρων για την επόμενη διετία δηλαδή.

Στο εσωτερικό της χώρας αυτό σημαίνει βαθιά πολιτική ανάσα για την κυβέρνηση, ενώ στο εξωτερικό σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για τη μείωση του χρέους ένα ισχυρό χαρτί.

Είτε μιλάμε για μείωση είτε για ελάφρυνση του χρέους η χώρα θα μιλά, ισχυρίζονται κορυφαίοι κυβερνητική παράγοντες, με τη σιγουριά της οικονομικής επάρκειας για τουλάχιστον δύο έτη.

Ωστόσο υπάρχει πάντα το ερώτημα για την αντίδραση των αγορών. Η πρώτη κίνηση θα δημιουργήσει προσδοκίες για την επόμενη και τότε είναι άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών. Αυτός είναι ο φόβος του οικονομικού επιτελείου που θέτει το όριο ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του του 2014 ώστε μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης η χώρα να έχει επιτύχει μείωση του χρέους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και να μπορέσει να βγει στις αγορές με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους.

Διαβάστε επίσης:

Με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ο Γ. Στουρνάρας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε