“Πολύ κακό για το τίποτα”. Με αυτή τη φράση υποδέχτηκε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τη συμφωνία, στην οποία έφθασαν χθες σε έκτακτη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τη διχογνωμία για τον αριθμό των προς επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μεταξύ των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας.
Η ενδοκυβερνητική κρίση, που απείλησε τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού και έφερε σε αντίθετα στρατόπεδα τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, φαίνεται πως έληξε με έναν συμβιβασμό, ο οποίος, πάντως, όπως υποσημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, δημιουργεί τετελεσμένα και προλειαίνει το έδαφος για αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, “προκηρύσσονται άμεσα προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ…όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία – κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα…Αν από την αξιολόγηση προκύψουν νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη”.
Ανεξάρτητος αξιολογητής μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα αναλάβει να αξιολογήσει τους οργανισμούς και το οργανόγραμμα των ΑΕΙ και εφ όσον προκύψει η ανάγκη για επιπρόσθετες θέσεις, τότε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προχωρήσει σε συμπληρωματική προκήρυξη.
Η συγκεκριμένη απόφαση, προκαλεί ικανοποίηση και στους δύο Υπουργούς για διαφορετικούς, πάντως, λόγους, ενώ εκτονώνει μία σημαντική κυβερνητική κρίση, καθώς αμφότεροι τα τελευταία 24ωρα είχαν σύμφωνα με πληροφορίες, απειλήσει με παραιτήσεις, εφ όσον οι πολιτικοί τους προϊστάμενοί δεν ασπάζονταν τις θέσεις τους.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνουν πως η προκήρυξη αφορά σε 600 θέσεις, αριθμό, που εξ αρχής είχε θέσει ως…απώτατο όριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα, που ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για 885 θέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνουν, πως ούτως ή άλλως η κείμενη νομοθεσία δεν άφηνε…παράθυρο για απολύσεις όσων υπαλλήλων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όσο διαρκεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
Στον αντίποδα, η “μέση λύση” που προκρίθηκε από τους Σαμαρά και Βενιζέλο δεν αδικεί ούτε τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, καθώς, όπως λένε, διασφαλίζεται πως δεν θα απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας, γεγονός, που όπως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό κεκτημένο και μία σπουδαία παρακαθήκη σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση και άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
“Διασφαλίζεται εκ των πραγμάτων το προοδευτικό πρόσημο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας” τονίζει σε συνομιλητές του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προεξοφλεί πως μέσω της αξιολόγησης θα προκύψουν και άλλες θέσεις, γεγονός, που μεσοπρόθεσμα θα δικαιώσει την αρχική θέση του Υπουργού Παιδείας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν, πάντως, πως κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ελήφθη απόφαση για συνολική επαναξιολόγηση των ήδη συμφωνηθέντων στόχων της διαθεσιμότητας, κάτι, πάντως, που δεν αποκλείει πως στο εγγύς μέλλον και εφ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο πρωθυπουργός δεν θα επιδιώξει αναθεώρηση προς το ρεαλιστικότερο στόχων και συμφωνιών, που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην εγχώρια δημοσιονομική πραγματικότητα.
Τολμηρότερη εμφανίζεται η πλευρά του ΠΑΣΟΚ που επισημαίνει πως οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα γίνει μία αποτίμηση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας, θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και από αυτά θα υπάρξει το περιθώριο ευελιξίας, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει την επανεξέταση των στόχων έναντι της τρόικας.
Φέρουν, μάλιστα, ως παράδειγμα το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποδεδειγμένα πλέον απέτυχε, ή το 13% στο φόρο επί της εστίασης στον τουρισμό, που πέτυχε, υπογραμμίζοντας, πως η κυβέρνηση “θα το παλέψει” για να πείσει την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και για τα προαπαιτούμενα και εν γένει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και πως αυτές συμβαδίζουν με τον εκπεφρασμένο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου για σταδιακή απεμπλοκή από τα Μνημόνα.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις επισκέψεις αυτήν την εβδομάδα, του Αζέρου προέδρου και του Κινέζου πρωθυπουργού, δύο εταίρων, που μπορούν να καλλιεργήσουν διεθνώς ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων από τη χώρα μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ