Ένα μείζον θέμα που καλείται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΣ είναι το αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή, καθώς το γεγονός αυτό θα κρίνει τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου κάθε κόμματος.
Γιατί στην περίπτωση που καταργηθεί όλα σχεδόν τα κόμματα θα συγκροτήσουν ευρωψηφοδέλτια με όλα σχεδόν τα επώνυμα και πρωτοκλασάτα στελέχη τους δίνοντας έτσι άρωμα εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς και μόνον για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτείται παραίτηση από τη θέση του βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι ονόματα που ακούγονται όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μανόλη Κεφαλογιάννη, του Γρηγόρη Ψαριανού κ.α. δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στις λίστες για τις ευρωεκλογές αν δεν έχουν νωρίτερα υποβάλλει την παραίτησή τους.
Το ζήτημα του ασυμβίβαστου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σταυρό, γιατί μόνο έτσι κατά την αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου και ιδίως της Χαριλάου Τρικούπη θα ενεργοποιηθούν οι κομματικοί και οι προσωπικοί μηχανισμών ενόψει των ευρωεκλογών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ψηφοδέλτια με στελέχη μη αναγνωρίσιμα στην κοινωνία όπως για παράδειγμα οι “58” δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνονται διαφορετικές καθώς κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να αρθεί το ασυμβίβαστο ωστόσο στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ασυμβιβάστου αφενός για να περιοριστούν οι υποψηφιότητες από βουλευτές και αφετέρου για να «προστατευθούν» τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη που τυγχάνουν μικρότερης αναγνωρισιμότητας.
Τι μέλει γενέσθαι θα το γνωρίζουμε σύντομα καθώς και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαϊου και μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και νομοθετηθούν τα κομματικά επιτελεία θα σχεδιάζουν επί…ψηφοδελτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: