Πολιτική

Πόντιος Πιλάτος για τις Κάννες η Κομισιόν – Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου ήθελε Παπαδήμο

Αποκρούει τις μομφές εναντίον του, όπως προκύπτουν από το άρθρο των FT ο Ευάγγελος Βενιζέλος με νέα "καρφιά" κατά του Γιώργου Παπανδρέου - "Περήφανος ο Σαμαράς, που απέτρεψε το δημοψήφισμα" δήλωσε χθες ο Σίμος Κεδίκογλου - "Δεν αποφασίσαμε εμείς για τη ματαίωση ή μη του δημοψηφίσματος" απαντά η Κομισιόν - Συνεχίζεται η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το δραματικό βράδυ στις Κάννες.

Συνέχεια στο θέμα του δραματικού παρασκηνίου, που επισκίασε τη Σύνοδο των Καννών αρχές Νοεμβρίου του 2011, έδωσε και χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δήλωση του τόνισε μεταξύ άλλων: “Δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν. Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα”. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο κύριος Βενιζέλος θέλησε να διαλύσει την εντύπωση ότι η επιλογή Παπαδήμου υπαγορεύθηκε από τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η περιβόητη παρέμβαση Μπαρόζο είναι στο μυαλό όλων όσοι δεν έχουν καμία ιδέα για το πως λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική. Υπενθύμισε, δε πως η επιλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε από τον τότε αρχηγό της πλειοψηφίας, ήτοι τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κάρφωσε πάντως λέγοντας: “Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα. Γιατί καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», θα είχαν διαλυθεί οι Τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Άρα δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε”.

Θέση, πάντως, στα όσα υποστηρίζουν οι FT πήρε αν και κάπως καθυστερημένα και η πλευρά του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δε μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, τονίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ότι προτεραιότητα του κυρίου Μπαρόζο όταν έθεσε υπ όψιν των ηγετών της ΕΕ την άποψη του ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις, εφ όσον δεν είχε ληφθεί εγκαίρως η προσήκουσα δράση. Η ανακοίνωση καταλήγει θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του προγράμματος και την υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και την ομοψυχία του ελληνικού λαού.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου απήντησε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου στις βαριές κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα, που είχε αποκαλέσει από τη Μόσχα τον Αντώνη Σαμαρά μαριονέτα του κυρίου Μπαρόζο και την ελληνική κυβέρνηση υποτελή των Βρυξελλών. “Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα οι μνήμες είναι νωπές και όλοι θυμούνται ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το τότε δημοψήφισμα πολιτικό τρικ” επεσήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτηρίζοντας τον κύριο Τσίπρα συστηματικό υβριστή και συκοφάντη. “Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος και υπερήφανος που απέτρεψε εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ”, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεδίκογλου: Ο Σαμαράς είναι δικαιωμένος που απέτρεψε το δημοψήφισμα – ΣΥΡΙΖΑ: Εξαπατήσατε το λαό

ΣΥΡΙΖΑ για Κάννες: Ο πρωθυπουργός μαριονέτα του Μπαρόζο έκανε παιχνίδια στις πλάτες του λαού

Ο Βενιζέλος “σήκωσε” το γάντι Παπανδρέου – Οι Κάννες στοιχειώνουν το ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος για Κάννες: Ο Σαμαράς συζητούσε από το 2011 να μπει στην κυβέρνηση

Ποιους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα από το δημοσίευμα για τις Κάννες

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας