Πολιτική

«Πόση αξία έχει η ανάπτυξη όταν η χώρα εξαθλιώνεται;» – Μετά τον Ρεν και το Βερολίνο: Μην ελπίζετε σε χαλάρωση της πίεσης λόγω πλεονάσματος!

- Μετά τη βόμβα Ρεν πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει το καλοκαίρι έρχονται και τα... μαντάτα από τη Γερμανία
- «Δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει η πίεση στην Ελλάδα» δηλώνουν κύκλοι της κυβέρνησης Μέρκελ
- Süddeutsche Zeitung: Μετά τις εντυπωσιακές αλλαγές του 2012, τελευταία δεν έχουν γίνει πολλά
- Χθες, ο Σόιμπλε έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τα όσα έχει κάνει

Αυτό θα πει μαστίγιο και καρότο. Ή σκωτσέζικο ντους αν προτιμάται. Από τη μια τα καλά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιπλε για τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα και η παραδοχή πως εκείνος δε θα ήθελε να έχει εφαρμόσει ανάλογο πρόγραμμα στη Γερμανία, από την άλλη κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης που κόβουν κάθε ελπίδα για χαλάρωση της λιτότητας.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα» αναφέρεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Και φυσικά υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα. Ο συντάκτης παρατηρεί ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα, μολονότι υπάρχουν και εδώ θετικά μηνύματα. «Εξαιτίας μιας καλής τουριστικής σαιζόν το 2013, η χώρα πέτυχε το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την εισαγωγή του ευρώ, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση». Και εδώ έρχεται η βόμβα! Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».

Αναφορές στην Ελλάδα φιλοξενεί και οικονομική ανάλυση για την «ευρωκρίση» στην ίδια εφημερίδα. Σχολιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση».

Σύμφωνα με την ανάλυση, μετά από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη.

«Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στο Νταβός “ότι το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο”, αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Θα στείλουμε εναλλακτικές προτάσεις στην Τρόικα – Τι συζήτησαν Σαμαράς – Βενιζέλος

Υπ. Ανάπτυξης: Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνάει το δάχτυλο η τρόικα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, γιατί να έρθει η τρόικα;

Alpha Bank κατά τρόικας: Αφήστε μας επιτέλους να αναπνεύσουμε

Στουρνάρας: “Δεν ζητούν νεα μέτρα. Διαπραγματευόμαστε”

ΔΝΤ: Άγνωστο πότε θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα