Δέσμευση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα νέου τύπου 4ο Μνημόνιο, χωρίς όμως ψήφιση από τη Βουλή, θα μπορούσε να είναι η διέξοδος στην απαίτηση για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων 3,6 δις. ευρώ.
Οι πληροφορίες από πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. ευρώ.
Κι΄ αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά νομικούς και συνταγματικούς, γιατί το ελληνικό νομικό σύστημα δεν προβλέπει την θέσπιση προληπτικών μέτρων. Το ίδιο είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν πως θα βρεθεί η φόρμουλα η οποία θα μπορούσε να είναι κάποιας μορφής μεμοράντουμ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, δηλαδή ένα άλλου τύπου τέταρτο μνημόνιο με το οποίο θα αναλαμβάνεται η δέσμευση να εφαρμοστούν αυτομάτως συγκεκριμένα μέτρα 3,6 δις. ευρώ, αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως υπολογίζουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί με τα μέτρα των 5,4 δις., αλλά 1,5% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ.
Όμως, στην κυβέρνηση δεν παύουν να τονίζουν πως μία τέτοια δέσμευση είναι ανώφελη, από τη στιγμή που στο Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού, υπάρχει η δέσμευση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν ο προϋπολογισμός ξεφύγει από την πορεία του.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα βρεθεί η φόρμουλα, γιατί διαφορετικά η συμφωνία τινάζεται στον αέρα με υπαιτιότητα του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων που σύρθηκαν πίσω από την Κριστίν Λαγκάρντ.
Στους ψιθύρους που ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκλογών, η απάντηση είναι κάθετα αρνητική και επαναλαμβάνουν την πίστη πως στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα βρεθεί η λύση, θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους επικοινώνησε το newsit.gr, εκφράζουν την ανησυχία τους και τηρούν στάση αναμονής μέχρι την επιστροφή του Ευριπίδη Τσακαλώτου και την πλήρη διευκρίνιση του θέματος.
Οι τελικές πάντως, αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα καθοριστεί σε σύσκεψη που θα γίνει στου Μαξίμου μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Αμστερνταμ και χρονικά το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι.
Στελέχη του Μαξίμου ερμηνεύοντας τη στάση του ΔΝΤ βλέπουν την τεράστια αλλαγή που έκανε τις τελευταίες ημέρες και λένε χαρακτηριστικά πως εκεί που η Λαγκάρντ και άλλα στελέχη του ΔΝΤ μιλούσαν διαρκώς για το χρέος, τώρα άλλαξαν και μιλάνε διαρκώς για μέτρα χαμηλώνοντας τελείως τους τόνους για το χρέος.
Αυτή η αλλαγή στάσης σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως Γερμανία και ΔΝΤ συμπλέουν πλήρως, πράγμα που μάλλον είχε αρχίσει να γίνεται, όπως υπογραμμίζουν, ακόμα και πριν από τη δημοσίευση του Τόμσεν στο μπλογκ του της απαίτησης για μέτρα 8 ως 9 δις. ευρώ.