Πολιτική

Προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος”

Βολές προς την Τράπεζα της Ελλάδας για τα διαφορετικά στοιχεία που παρουσίασε για το πλεόνασμα ρίχνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

”Πλησιάζουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, καταλαβαίνουμε πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, θα διατηρήσουμε τις αμυντικές βιομηχανίες” είναι τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στην εφημερίδα Real News.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία.

Εκτιμούμε ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα

”Τα πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του έτους δείχνουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξελίσσεται ικανοποιητικά. Προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του χρόνου. Εκτιμούμε ότι το 2013, λαμβανομένου βεβαίως υπόψη ότι στην οικονομία οι αβεβαιότητες δεν είναι μηδενικές, θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς”.

Βολές στην Τράπεζα της Ελλάδας

”Η διαφορά στα αποτελέσματα των μετρήσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, οφείλεται στο γεγονός ότι μετρώνται εξ ορισμού διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικές μεθοδολογίες μέτρησης. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν ξεχωρίζει από το σύνολο των δαπανών αυτές που αφορούν την εξόφληση υποχρεώσεων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης των προηγούμενων χρόνων, ούτε συνυπολογίζει τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Αυτή είναι η αλήθεια. Φρονώ ότι οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να εξηγούν τα πάντα στους πολίτες ώστε να ενισχύουν διαρκώς τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Το ΓΛΚ λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή και προφανώς δεν αναπτύσσει λογικές «τριβής» με κανέναν. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Η χρήση των αναγκαίων τακτικών ανακοινώσεων των αρμόδιων φορέων ως αφορμή για χωρίς ουσία σκιαμαχίες, δεν ωφελεί τη χώρα”.

Τα βάρη για τους πολλούς είναι δυσβάσταχτα

”Σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών δεν αγνοεί ότι η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει καταστεί προβληματική. Τα βάρη για τους πολλούς είναι δυσβάσταχτα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες προωθεί την όλο και δικαιότερη κατανομή των βαρών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τις δυσκολίες στις οποίες αναφέρεστε τις έχουμε συμπεριλάβει στο δημοσιονομικό προγραμματισμό μας. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Προσδοκώ ότι με τη συμβολή όλων θα εξελιχθεί ομαλά”.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας είναι συνεχής και δυναμική

”Και σ’ αυτή επιδιώκουμε να προσερχόμαστε με τεκμηριωμένες θέσεις ώστε να επιτυγχάνουμε το μέγιστο των επιδιώξεών μας. Αυτό επιδιώκουμε σχετικά και με το πετρέλαιο θέρμανσης, από τον περασμένο Απρίλιο όταν αξιολογήσαμε την υλοποίηση του μέτρου. Μέτρο με δύο διαστάσεις. Η μία αφορά το επίπεδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα πάταξης του λαθρεμπορίου, και η άλλη το εύρος της επιδότησης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκτιμώ ότι τελικά θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα”.

Ανοιχτό το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

”Το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει ανοικτό, όπως άλλωστε προκύπτει και από την απόφαση των εταίρων μας στα τέλη του 2012. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε ριζικά. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει αφενός να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και αφετέρου να αξιώσουμε από τους εταίρους και δανειστές να τηρήσουν τα υπεσχημένα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Προς το παρόν, ας μείνουμε σε αυτά.
Υπάρχουν τρόποι για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όμως, σας διαβεβαιώνω ότι, μέσα από διαπραγμάτευση, θα αναζητήσουμε τη βέλτιστη διαδικασία”.

”Θέλουμε να κρατήσουμε την αμυντική βιομηχανία”

”Η βούλησή μας είναι σαφής. Η χώρα να διατηρήσει αμυντική βιομηχανία. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι στον εν λόγω κλάδο απαιτείται αναδιάρθρωση αλλά και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιλεγεί η λύση που θα διασφαλίζει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πεδίο για πολιτικό «ατύχημα» δεν υπάρχει. Για τον καθένα μας υπάρχει μόνο περιθώριο για ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων και τοποθέτηση, με ευθύνη, επί της πορείας της χώρας. Εκτιμώ ότι η χώρα, θα βαδίσει δημοκρατικά, συντεταγμένα και σοβαρά προς το μέλλον, με όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της”.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα