Στην πρόταση γίνεται διεξοδική αναφορά στο ιστορικό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις ενέργειες που ακολούθησαν τη διακοπή λειτουργίας της. Σύμφωνα με την πρόταση «προκύπτουν προφανείς πολιτικές και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόφαση κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της κρατικής τηλεόρασης».
Σύμφωνα με την πρόταση, το Κοινοβούλιο πρέπει να ερευνήσει έξι ζητήματα που έχουν σχέση με:
– Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ.
– Καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.
– Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής, του ΣτΕ.
– Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου διά της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ.
– Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς.
– Διεθνή έκθεση και δυσφήμιση της χώρας.
Ειδικά για την πρόκληση οικονομικής ζημίας αναφέρεται ότι πρέπει να ερευνηθεί η διαφαινόμενη προώθηση της Digea σε κύριο παίκτη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με δεδομένο τον αποκλεισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με τον περιορισμό του αριθμού των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και τη διαδικασία χορήγησής τους.
Επίσης προς διερεύνηση πρέπει να τεθεί:
– Η ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ.
– Η ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».
– Η ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών.
– Η ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς).
– Η ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο.
– Η ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
– Η ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.
Ως προς το ζήτημα της διαφθοράς, τονίζεται ότι πρέπει να ελεγχθεί αν ο κρατικός έλεγχος στην ΕΡΤ είχε σχέση με την αντικειμενική μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων και την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων ή αν εξετράπη σε κυβερνητικό ή κομματικό έλεγχο. Επίσης θα πρέπει, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ελεγχθεί το έργο των διοικήσεων της ΕΡΤ Α.Ε., τα κριτήρια με τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες προέβαιναν στους διορισμούς των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό περιεχόμενο του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ο αριθμός των εντεταλμένων συμβούλων και το έργο τους, όπως και κάθε συναφές ζήτημα.
Τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί να διερευνηθεί εάν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση έναντι των δανειστών, όπως φέρονται ότι έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της τότε κυβέρνησης, για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ποιο ακριβώς είναι το κείμενο και το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, από ποιους υπογράφεται, στο πλαίσιο ποιας μελέτης και ποιου προγραμματισμού, ποιων πραγματικών αναγκών και ποιων δημοκρατικών και δικαιικών εγγυήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ζητήσει ο Τσίπρας
Καψής προς εργαζόμενους: Ελάτε να φτιάξουμε τη νέα ΕΡΤ
Χατζηδάκης: Κλείσαμε την ΕΡΤ για να ικανοποιήσουμε την τρόικα!
Λαζαρίδης: Συμφωνεί με τον Βορίδη ο Σαμαράς – Για το μαύρο στην ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι
Χαρτί απόλυσης χωρίς σφραγίδα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ!
Αγωνία για το Μέγαρο Μουσικής – Οι εργαζόμενοι φοβούνται λουκέτο