Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας παραβρέθηκε και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου.
Αναφερόμενος στην παιδική παχυσαρκία, ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε: “Η θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, αλλά και η πολύ χαμηλή εθνική μας επίδοση στην φυσική άσκηση μεταξύ όλων των ομάδων του πληθυσμού, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Και δεν θα μιλήσω για το πόσο καλύτερο και αποδοτικότερο είναι από πλευράς κόστους το δημόσιο χρήμα να επενδύεται στην διάδοση της υγιεινής ζωής απ’ ό,τι στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έλλειψης της άσκησης. Θα επισημάνω το συγκλονιστικό στοιχείο ότι οι γενιές που μεγαλώνουν σήμερα κινδυνεύουν, εξαιτίας των συνηθειών τους, να έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο απ’ ό,τι αυτές των γονιών τους.
Βεβαίως, οι δυσκολίες είναι πολλές – τόσο οι περιορισμένοι πόροι, όσο και τα γνωστά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Όμως, η κρίση δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας. Ίσα-ίσα μάλιστα που, όπως φάνηκε στην πράξη, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να πετυχαίνουμε, παρά την κρίση, τους στόχους που θέτουμε.
Κάνουμε λοιπόν σήμερα ένα νέο βήμα συνεργασίας. Η βούληση είναι δεδομένη, για κοινή δράση που θα φέρει πιο χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα σ’ αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα”.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας τόνισε, μεταξύ άλλων: “Το Πρωτόκολλο το οποίο αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων των υπουργείων μας προς τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού της χώρας. Αποτελεί επιπροσθέτως μία πολύ σημαντική προσπάθεια συμμόρφωσης προς τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπενθυμίζουν στα κράτη Μέλη ότι, για την καταπολέμηση των χρόνιων νοσημάτων, απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων, η οποία διασφαλίζει τη χρονική συνέχεια, το συντονισμό των δράσεων με την παράλληλη οργάνωσή τους σε ένα σχέδιο βασισμένο σε τεκμηριωμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης απαραίτητη είναι και η θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων και η οργάνωση τους σε κυβερνητικό επίπεδο με έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων όπου αυτές χρειάζονται”.
Ο υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, υπογράμμισε: “Η εποχή μας είναι η εποχή της σύνθεσης και των συνεργασιών. Πολλά περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε, όταν τα αρμόδια υπουργεία κάνουν τέτοιες δράσεις και όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα τα οποία μας απασχολούν, όπως είναι η αγωγή της υγείας, η εκπαίδευση των μαθητών, η σωστή διατροφή και η άσκηση αφορούν τη ζωή όλων μας. Όλοι έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος από τη μικρή ηλικία να κάνει κτήμα του σωστές συνήθειες, οι οποίες θα του επιφέρουν ποιότητα ζωής όταν μεγαλώσει”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παχυσαρκία και ρευματοειδής αρθρίτιδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η υποθρεψία πιο ανησυχητική από την παχυσαρκία για την υγεία ανοϊκών και ηλκιωμένων