Πολιτική

Qatar Gate: Πλήρης κάλυψη Κομισιόν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Παντσέρι

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμορφώθηκε πλήρως με τους περιορισμούς που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ Fighting Impunity, που σχετίζεται με το Qatar Gate, όπως διαπίστωσε η Κομισιόν μετά από εσωτερική έρευνα που έκανε σχετικά με τις κινήσεις του Έλληνα πρώην επιτρόπου της ΕΕ.

Όταν ξέσπασε στο Qatar Gate, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη ΜΚΟ Fighting Impunity, της οποίας ηγείτο ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής και φερόμενος εγκέφαλος του σκανδάλου. Όπως διαπιστώθηκε, είχε τηρήσει και όλους τους περιορισμούς που του είχε επιβάλλει η Κομισιόν για τη συμμετοχή του σε αυτή.

Η συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του είχε θέσει περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και ότι δεν έπρεπε να επικοινωνεί με το προσωπικό της Επιτροπής για λογαριασμό της ΜΚΟ.

Όπως και έγινε τελικά, μετά την εσωτερική έρευνα που έγινε, κάτι που επιβεβαίωσε στη Euractiv και πηγή που γνώριζε το θέμα. Ο ρόλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ είχε έρθει στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις ιταλικών ΜΜΕ ότι πληρώθηκε 60.000 ευρώ για ένα έτος (5.000 ευρώ μηνιαίως) για να προωθήσει τις θέσεις της ΜΚΟ σε δύο συνέδρια. Ο «μισθός» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η επιστολή της ΕΕ στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Η συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τιμητική επιτροπή του Fight Impunity έγινε κατά απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της συμμετοχής του». Αυτό τονίζεται σε επίσημη επιστολή που απέστειλε η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ilze Juhansone στον πρώην Επίτροπο της ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή του στον οργανισμό «Fight Impunity».

Στην ίδια επιστολή, η κα. Juhansone επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αβραμόπουλος ουδέποτε συνομίλησε ή άσκησε επιρροή σε μέλη της Επιτροπής ή άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα που σχετίζονται με τον εν λόγω οργανισμό.

Η επιστολή καταλήγει ότι η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία, αποφασίζει ότι δεν απαιτείται καμία επιπλέον διερεύνηση.

Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Οι Βρυξέλλες είναι σε αναβρασμό ενόψει της νέας κατάθεσης του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις βελγικές δικαστικές αρχές να ρίξει φως στο σκάνδαλο με αντάλλαγμα μια ηπιότερη ποινή.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και τα άλλα τιμητικά μέλη, έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι αν και ήταν μέλος της ΜΚΟ, δεν γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες του Παντσέρι. Επίσης, έχει τονίσει ότι με τον Παντσέρι είχε μια απλή γνωριμία και καμία άλλη δοσοληψία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέραν του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μέλη της οργάνωσης ήταν και η πρώτη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Μπερνάρ Καζνέβ και νομπελίστες.

Πηγή: EURACTIV

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με κάθε αλήθεια που εκφράζεται – Αυτοί που μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση είναι θύτες
«Φοβερή αποκάλυψη. Ένας ιδιώτης πληρώνει άλλους ιδιώτες. Τα παιδιά της ομάδας αλήθειας έχουν βγει με ονόματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα δημοσιεύματα για την Ομάδα Αλήθειας
Ο Παύλος Μαρινάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση στο TikTok για το ψηφιακό φροντιστήριο – «Δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές»
Όπως τονίζει στο βίντεο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ψηφιακό φροντιστήριο το παρακολουθούν ήδη 49.000 μαθητές και είναι εντελώς δωρεάν
Πανελλήνιες εξετάσεις
Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων από τη Chevron νότια της Κρήτης – «Αγκάθι» η Τουρκία για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Υπεγράφη από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρο Παπασταύρου, η δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται οι ακριβείς θαλάσσιες συντεταγμένες για έρευνες υδρογονανθράκων
Πλοίο 3