Η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έχει την τιμητική της σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και στον απόηχο του Qatar gate.
Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το Politico καθυστέρησε κατά μια ώρα καθώς όπως ανέφερε η ίδια η Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε μια «έντονη» συνάντηση με τους ευρωπαίους ηγέτες για το σκάνδαλο που αποκαλείται Qatar gate που έχει κατακλύσει το ευρωκοινοβούλιο του οποίου προΐσταται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ανταλλάξαμε απόψεις με τους πρωθυπουργούς και τους επικεφαλής των θεσμών», είπε στην συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στις δικαστικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το ευρωκοινοβούλιο».
Υποστήριξε ότι οι ηγέτες έδειξαν διάθεση συμπαράστασης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα το ευρωκοινοβούλιο.
Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους ότι είχε δυο συναντήσεις με αντιπροσώπους της κυβέρνησης του Κατάρ στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν την προσέγγισαν από το Κατάρ ή άλλες τρίτες χώρες, η Μέτσολα είπε: «Με προσκάλεσαν να πάω στο Μουντιάλ αλλά αρνήθηκα γιατί είχα τους ενδοιασμούς μου για την χώρα. Είχα συναντήσεις με εκπροσώπους του Κατάρ στις Βρυξέλλες. Έλαβα προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή για να μιλήσω για θέματα στο κοινοβούλιο αλλά τις απερριψα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και πως: «δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».
Oι ποινικές διαδικασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία, την Ευρώπη και για ό,τι υπερασπιζόμαστε, τόνισε ακόμα η Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να μας υπονομεύσουν, ότι δε θα ενδώσουμε, ότι θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα επισήμανε ότι προωθεί μεγάλο πακέτο μεταρρύθμισης με στόχο να είναι έτοιμο το 2023. Όπως εξήγησε η κ. Μέτσολα, θα περιλαμβάνει πιο ισχυρή προστασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαγόρευση όλων των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, επανεξέταση του ελέγχου του κώδικα συμπεριφοράς και «μία απόλυτη και σε βάθος» έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες.
Σε ερώτηση αν έχει δεχτεί «ύποπτες» προσεγγίσεις από το Κατάρ, το Μαρόκο ή άλλες τρίτες χώρες και γιατί έπρεπε να αποκαλυφθεί το παρόν σκάνδαλο για να ληφθούν αποφάσεις που θα κλείσουν υπάρχουσες «τρύπες», η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «τρύπες», οι οποίες ωστόσο θα καλυφθούν, όπως σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραστηριότητα πρώην μελών του ΕΚ, το ποιος είναι τώρα στο μητρώο διαφάνειας ή το ποιος μπορεί να μπει στο ΕΚ.
«Πρέπει να κοιτάξουμε τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι στο μητρώο διαφάνειας, αυτές που δεν είναι, αλλά χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα αποσκοπώντας σε πηγή χρηματοδότησης, αποσκοπώντας σε τρόπους δράσης», υπογράμμισε η Ρομπέρτα Μέτσολα.