Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

QatarGate: Από το 2021 έψαχναν την υπόθεση οι δικαστικές αρχές στο Βέλγιο – Η «ύποπτη» συμπεριφορά της Καϊλή

QatarGate: Από το 2021 έψαχναν την υπόθεση οι δικαστικές αρχές στο Βέλγιο – Η «ύποπτη» συμπεριφορά της Καϊλή
ΦΩΤΟ REUTERS

«Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση» λέει για την Εύα Καϊλή και το QatarGate, η Πρόεδρος Επιτροπής ΕΕ Αραβικών Χωρών, Χάνα Νόιμαν.

Μιλώντας στον Alpha, η κυρία Νόιμαν είπε μάλιστα ότι είναι πολύ θυμωμένη με την Εύα Καϊλη. «Είμαι πολύ θυμωμένη διότι είχαμε πολιτικές διαφωνίες και ειλικρινά πίστευα ότι αυτές οι διαφωνίες είχαν να κάνουν με διαφορές συμφερόντων και όχι με το ότι εκείνη -όπως λέγεται- είχε δωροδοκηθεί».

«Στο τέλος οι βελγικές αρχές θα φέρουν στο φως ολόκληρη την εικόνα. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι εντόπισαν πολλά μετρητά. Και βρήκαν πολλά μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλη. Είναι δύσκολο λοιπόν να πιστέψει κανείς ότι ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της είχαν σχέση με αυτά τα μετρητά» συμπλήρωσε.

Η «ύποπτη» ιστορία με την πριγκίπισσα του Κατάρ

Όπως περιγράφει η Χάνα Νόιμαν, της είχε κάνει κακή εντύπωση η εμμονή που έδειχνε η Εύα Καϊλή για μια υπόθεση με πρωταγωνίστρια μια πριγκίπισσα του Κατάρ. Όπως περιγράφει η ίδια, η κυρία Καϊλή την ανέφερε παντού, σε όλες τις συναντήσεις της, ακόμα κι αν αυτές είχαν να κάνουν με εντελώς άσχετα θέματα, όπως π.χ. την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Εύα Καϊλή ήταν μέλος της αντιπροσωπείας μου και σε όποια συνάντηση είχαμε στη Σαουδική Αραβία, πάντα έθιγε το ζήτημα μιας πριγκίπισσας του Κατάρ που είναι υπό κράτηση με την βασιλική οικογένεια. Αυτό ήταν το μόνο ζήτημα για το οποίο μιλούσε σε όλες τις συναντήσεις…».

Όπως λέει η κυρία Νόιμαν, τότε, σκέφτηκε ότι μπορεί απλώς η κυρία Καϊλή να μην είχε ενημερωθεί σωστά για το θέμα της συνεδρίασης ή να μην είχε καταλάβει καλά τι συζητούσαν.

«Εκ των υστέρων όμως, φαίνεται και αυτό κάπως ύποπτο» πρόσθεσε με νόημα η κυρία Νόιμαν.

Από το 2021 έψαχναν την υπόθεση οι δικαστικές αρχές στο Βέλγιο

Όπως είπε το πρωί στο Open ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, το QaterGate αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων του στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία διερεύνησης σε προκαταρκτικό επίπεδο από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου, ήταν από το καλοκαίρι του 2021. «Και δεν υπήρχε η παραμικρή διαρροή».

Οι ποινές που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλη και η διαφορές Βελγίου και Ελλάδας

«Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και στο Βέλγιο και στην Ελλάδα είναι σχεδόν συναφές με εξαίρεση το αδίκημα της δωροδοκίας. Το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είναι και το σοβαρότερο, τιμωρείται όπως και εδώ με ποινή καθείρξεως 10 ετών. Αντίστοιχη είναι για την νομιμοποίηση εσόδων. Στη δωροδοκία έχουμε διαφορά. Εδώ είναι κακούργημα, εκεί είναι πλημμέλημα…».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εμάς και το Βέλγιο σε επίπεδο ποινικής μεταχείρισης είναι ότι «ενώ οι ποινές είναι περίπου οι ίδιες, στο Βέλγιο υπάρχει τελείως διαφορετικό σύστημα έκτισης των ποινών… Εδω άλλη ποινή επιβάλλεται και άλλη ποινή εκτίεται. Στο Βέλγιο δεν υπάρχουν αυτά»…

Το ενδεχόμενο να βάλει «βραχιολάκι»

«Στο Βέλγιο η εκδοχή της προσωρινής κράτησης επιβάλλεται με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια και ευρέως εφαρμόζεται το σύστημα με τον κατ΄οικον περιορισμό και το βραχιολάκι» είπε ο κύριος Μαντάς. Συμπληρώνοντας, ότι σε αυτό, μπορεί να βοηθήσει το γεγονός ότι το ζευγάρι Καϊλη – Τζιόρτζι που κρατείται, έχει ένα ανήλικο παιδί και θα πρέπει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς του να είναι κοντά του…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις