Πολιτική

Rafale: Το χρονοδιάγραμμα του μεγάλου «deal» – Πότε έρχονται στην Ελλάδα και τι «επιφυλάσσουν»

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών αναμένεται να υλοποιηθεί για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, καθώς όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Βουλή, όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η τελική συμφωνία για την απόκτηση των πανίσχυρων γαλλικών μαχητικών Rafale θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Η συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας δεν έχει μόνο πολιτικές και διπλωματικές εκφάνσεις, υπό το πρίσμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά επίσης μετουσιώνεται και σε ουσιαστικές και σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, με την υπόθεση των μαχητικών Rafale να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Η ανακοίνωση, πριν από λίγους μήνες, για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Dassault Rafale, είχε προκαλέσει εντυπώσεις και αντιδράσεις τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον τούρκικο Τύπο, καθώς η ένταξη των Rafale στις δυνάμεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία ισχύος τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Click4more: Μητσοτάκης με τέσσερις μεγάλες ειδήσεις στην Βουλή: Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου 80%

Όπως είχαν αναφέρει πηγές πληροφόρησης του OnAlert, οι διαβουλεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) έχουν ολοκληρωθεί και ο σχετικός νόμος πλαίσιο θα προωθηθεί μεθαύριο 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή για να εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια αναμένεται η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, για να υπογράψει με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για την προμήθεια 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale πριν από τα Χριστούγεννα.

Tι περιλαμβάνει η συμφωνία για τα Rafale

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η Ελλάδα θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια αεροσκάφη τελευταίας έκδοσης F-3R. Η αγορά των αεροσκαφών θα ανέρχεται στα 2 δις ευρώ ενώ η προμήθεια του οπλισμού θα αγγίξει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου πλαισίου και μέχρι τα τέλη του έτους θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρία Dassault. Στις αρχές του έτους Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στον νέο τύπο αεροσκαφών, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων είναι περίπου 6 μήνες. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2021, ενώ από κει και πέρα κάθε μήνα η γαλλική πλευρά θα παραδίδει και ένα αεροσκάφος.

Τα Rafale R3-R και οι πύραυλοι Meteor

Αυτό όμως που πρέπει να τονισθεί είναι οι ικανότητες των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς αυτά διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα ραντάρ, αναβαθμισμένα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα Rafale R3-R, αυτά έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν με τα πλέον προηγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα όπως τους περίφημους Scalp αλλά και Meteor. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor καθώς έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) ενώ διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, γιατί με τα συστήματα αυτά «λοκάρει» τον εχθρό μέχρι…να βρει στόχο. Επιπρόσθετα, ο πύραυλος αυτός έχει βάρος 190 κιλά, αναπτύσσει ταχύτητες Mach 4 και έχει εμβέλεια 100 χιλιόμετρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια MBDA είναι η κοινοπραξία που θα παρέχει τον οπλισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο νόμος πλαίσιο και οι ρήτρες

Τέλος, είναι σημαντικό να εξεταστεί και ο νόμος πλαίσιο για τη συμφωνία, ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα άρθρο και τα δύο παραρτήματα για την απόκτηση των αεροσκαφών και του οπλισμού τους. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κρίθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος προκειμένου να γίνουν αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο (Ν. 3978) περί προμηθειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μείωση από 10% σε 2%, επί τους συνολικού κόστους της αγοράς, του ύψους της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται ο προμηθευτής να καταθέσει για την καλή εκτέλεση του έργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρία των Rafale, γαλλική Dassault για την πώληση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ δε θα υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική τραπεζική επιστολή της τάξεως των 240 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ για την καλή εκτέλεση του έργου.

πηγή: Onalert.gr

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού