Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη σβήνονται τα χρέη κομμάτων που αλλάζουν… όνομα ή ΑΦΜ

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη σβήνονται τα χρέη κομμάτων που αλλάζουν… όνομα ή ΑΦΜ

Να κρατούν τα χρέη τους τα κόμματα που “γεννιούνται” από άλλα που έχουν εκλεγεί σε εθνικές ή βουλευτικές εκλογές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε τροπολογία με την οποία “φωτογραφίζει” το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά.

13 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία προτείνουν τα κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων (όπως η Ελιά) που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, να θεωρούνται καθολικοί διάδοχοί τους ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν έχουν αποκτήσει νέο ΑΦΜ.

Πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε κατηγορήσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι «θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ και να ρίξουν φέσι, ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά».

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσοπρόθεσμο:

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1. Με την παρ.1 δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι Τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας.
2. Με την παρ.2 ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής, δημιουργείται δε αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1
1. Κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002.
2. Ως μετασχηματισμός κομμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε την λειτουργία του, και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας.
Αμφισβητήσεις εγειρόμενες ως προς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών επιλύονται με απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίο προσφεύγει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Αθήνα, 6 Μαΐου 2014
Οι προτείνοντες βουλευτές
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Βούτσης Νίκος
Βαλαβάνη Νάντια
Διακάκη Μαρία
Γελαλής Δημήτρης
Γάκης Δημήτρης
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Δερμιτζάκης Κώστας
Σαμοΐλης Στέφανος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας από Κέρκυρα: Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα

Μανώλης Γλέζος στο Νewsit: «Θα είμαι στην ευρωβουλή μόνο για ένα χρόνο» – «Ο Τσίπρας έπρεπε να πάει στο ευρωντιμπέιτ»

Κωνσταντινόπουλος: Ή Ελιά ή… φεύγουμε! Δεν υπάρχει επιστροφή

Πάγκαλος κατά Βενιζέλου: «Άθλιος εκβιασμός και πράξη αυτοκτονίας»

Για τα… πανηγύρια! Κασσής σε Κωνσταντοπούλου: «Άντε να εισπράξεις κανά βοήθημα!» Χαμός Ζωής και με Δριβελέγκα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε