Σάββατο, 6 Ιουλ.
27oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις πράξεις του εικονικού “λίφτινγκ” της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις πράξεις του εικονικού “λίφτινγκ” της κυβέρνησης

“Η προσπάθεια αλλαγής πολιτικής σε επίπεδο ρητορικό εκτίθεται βάναυσα από πράξεις που αποδεικνύουν την απόλυτη δέσμευση της στην πολιτική της λιτότητας που ασκείται ως τώρα”, είναι η κεντρική γραμμή και εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου πέρα από τις ενδοκυβερνητικές έριδες μεταξύ “παλαιών” και “νέων” μελών της, θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός προσώπων δεν σήμανε και το ανασχηματισμό πολιτικής σε μια πιο προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση όπως επιθυμούσε διακαώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερις είναι οι πράξεις που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν το “εικονικό” λίφτινγκ της κυβέρνησης:

1. Έκθεση ΔΝΤ

Στην έκθεση -λένε από την Κουμουνδούρου- προβλέπονται μεγάλα δημοσιονομικά (7,5 δις) και χρηματοδοτικά (12,6 δις) κενά, προτείνονται πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές (επικουρικές και κύριες συντάξεις, επανεξέταση ΕΝΦΙΑ), νέες «μεταρρυθμίσεις» νεοφιλελεύθερης έμπνευσης (δικαίωμα ανταπεργίας εργοδοτών, ομαδικές απολύσεις, προτάσεις ΟΟΣΑ, κατάργηση τριετιών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), αλλά και γίνονται προειδοποίησες για παράγοντες που προκαλούν ανησυχία (πορεία εξαγωγών και κόκκινων δανείων). Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ επιμένει να πιέζει την κυβέρνηση. Απολύτως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αυτή η πίεση να οδηγήσει σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Αυτό που είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο είναι η απόφαση της τρόικας να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα συνεχίζεται η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών. “Πουθενά στην έκθεση δεν υπάρχει τίποτα που να προμηνύει, όχι αλλαγή πολιτικής, αλλά έστω χαλάρωση της πολιτικής ή αναπτυξιακή μέριμνα” επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Χαρδούβελης στη θέση Στουρνάρα και μεταγραφή του τελευταίου στην ΤτΕ

Η πολυθρύλητη απομάκρυνση του υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, που υποτίθεται ότι θα έκφραζε αλλαγή πολιτικής συνοδεύτηκε από δύο κινήσεις από τις οποίες εξουδετερώνεται απόλυτα.
Πρώτον, ο κ. Χαρδούβελης είναι ένας ιδεολογικός και επιστημονικός κλώνος του κ. Στουρνάρα, αν και λιγότερο λαμπερός καθώς έχει αναλάβει πολύ σημαντικότερα πόστα από ότι εκείνος. Έχουν κοινή καταγωγή, υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, από το εκσυγχρονιστικό – σημιτικό ΠΑΣΟΚ, παράλληλη πορεία ως τραπεζικά στελέχη και υποστήριξαν και οι δύο από πολύ νωρίς το μνημόνιο (στον βαθμό που θα μπορούσε να γίνει λόγος και για ιδιότυπο μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος προέβλεπε νωρίτερα την επιστροφή στην ανάπτυξη…). Το μεγαλύτερο προσόν του νέου υπουργού -τονίζει- είναι η απόλυτη προσήλωση στην πολιτική του μνημονίου.
Δεύτερον, ο κ Στουρνάρας δεν εξοστρακίστηκε από το πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, αλλά «μεταγράφηκε» σε μία σχεδόν εξίσου σημαντική θέση, από την οποία θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί ακόμη και μετά από μια απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά.

3. Υπογραφές Στουρνάρα – Προβόπουλου – Σαμαρά

Η επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ είναι εξαιρετικά σύντομη και λιτή, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τονίζεται η απόλυτη έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος και η πρόθεση για συνέχιση στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Τα μελανότερα σημεία της επιστολής, σημειώνουν, είναι η δέσμευση για επιπλέον μέτρα αν καταστεί αναγκαίο και η περηφάνια με την οποία αναφέρονται σαν κορυφαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η πραγματοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

4. Επαφές με το εξωτερικό εν κρυπτώ

Την Τρίτη 3 Ιουνίου η συνάντηση Στουρνάρα – Λαγκάρντ – Τόμσεν γίνεται προσπάθεια να υποκρυφθεί. Το υπ. Οικονομικών διαψεύδεται από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Ράις λίγες μέρες αργότερα. “Ο κ. Ράις με τη σειρά του αυτό-γελοιοποιείται” σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια προσωπική συνάντηση της επικεφαλής της του ΔΝΤ και “καταπίνει τη γλώσσα του όταν ρωτάται γιατί σε μια τέτοια «ανεπίσημη συνάντηση» παραβρέθηκε και ο Τόμσεν, ο οποίος χρειάστηκε να πετάξει για αυτήν με πτήση από τις ΗΠΑ”. Ανάλογες «κουτοπόνηρες» κινήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε η κυβέρνηση και για την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση σε κρίση για τη διαθεσιμότητα – Ο Μητσοτάκης ζητάει να πάρει θέση ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος στηρίζει Λοβέρδο και αμφισβητεί τις 7000 απολύσεις

“Καρφιά” Άδωνι για τις περικοπές στους ένστολους – “Αδιανόητη” η υποχώρηση για τη διαθεσιμότητα

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για το ύπουλο χτύπημα στην καθαρίστρια – Αυστηρό μήνυμα Κικίλια

Σεξ με δελφίνι, τυρί, καναπέ (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Πέτρος Κωστόπουλος – Τζένη Μπαλατσινού: Δες τις κόρες τους να φωτογραφίζονται με την JLo

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε