Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Το μεσοπρόθεσμο “λατινοποιεί” τη χώρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Εξωπραγματικά “αισιόδοξο” και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος της εβδομάδας από τη Βουλή, θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων, αλλά την είσοδο σε μια νέα μνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ “το μεσοπρόθεσμο εμπεριέχει δημοσιονομικούς στόχους και μακροοικονομικές προβλέψεις που σε συνδυασμό και μακροχρόνια δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία της οικονομίας, τονίζοντας ότι “είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας η υπόθεση ότι τεράστια πλεονάσματα (2,5% έως 5,3% του ΑΕΠ ή 4,7δις έως 11,6 δις) θα συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (2,9% έως 3,7%).

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία όταν θα διαψευστούν θα τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα, επακόλουθα θα δημιουργηθούν νέα δημοσιονομικά κενά και τελικά νέες ανάγκες για χρηματοδότηση και για επιπλέον μέτρα προσαρμογής.

Και φέρνουν δύο παραδείγματα:

το 2017 ενώ το κράτος θα στερήσει από την οικονομία 9,4 δις (για να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους) θα πρέπει αυτή να αναπτυχθεί κατά 3,5%

η πρόβλεψη για τεράστια αύξηση των εσόδων στηρίζεται σε αντίστοιχες προβλέψεις για μεγάλες διαδοχικές αυξήσεις του ΑΕΠ, λίγο λιγότερο εκρηκτική να είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η υπόθεση για τα έσοδα καταρρέει.

“Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας συνειδητά αποκρύβουν την αλήθεια για το μνημονιακό πρόγραμμα καθώς το μεσοπρόθεσμο δεν είναι “σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο”, αλλά αντίθετα, λόγω του ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συνέχιση της εξάρτησης μας από τους (εκτός αγορών) δανειστές και σε συνέχιση άσκησης πολιτικών λιτότητας” επισημαίνουν στελέχη του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής.

Όσον αφορά τις πολιτικές που προωθεί το μεσοπρόθεσμο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “νεοφιλελεύθερο φανατισμό της Κυβέρνησης Σαμαρά” καθώς αφενός δεν προβλέπεται καμία απολύτως δημοσιονομική παρέμβαση θετικού χαρακτήρα, αντιθέτως οι παρεμβάσεις για το 2014 – αν και πρόκειται για παλιότερα ψηφισμένα μέτρα – δεν είναι καθόλου αμελητέες αφού φτάνουν τα 4,9 δις.

– επιμένει σε νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό

– προαναγγέλλει περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μια αγορά εργασίας που η κατάσταση είναι ήδη τραγική για τους εργαζόμενους

– συνεχίζει την απελευθέρωση των αγορών εις βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης και υπέρ των μεγάλων συμφερόντων

– ξεπουλιούνται τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.

– μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και συρρικνώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση

– ουδεμία υπόσχεση υπάρχει ούτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για αποζημίωση σε εκείνους που πήραν το βάρος των θυσιών.

“Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη, επισημαίνουν στη Κουμουνδούρου, ότι το 2018 οι κρατικές δαπάνες πλην των τόκων θα είναι 33% του ΑΕΠ, τότε καταλαβαίνουμε ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι να γίνουμε μια “κανονική” τριτοκοσμική χώρα και δεν θα ήταν υπερβολή να προβλέψει κανείς πως αν συνεχιστεί για λίγα ακόμη χρόνια αυτή η πολιτική που εξαγγέλλεται στο μεσοπρόθεσμο η ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις κοινωνικές ανισότητες, το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις θα έχει “λατινοποιηθεί” και καμία σχέση δεν θα έχει με τις χώρες της Ευρώπης”.

Διαβάαστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε