Πολιτικός σάλος έχει προκληθεί από τις καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος με συνεχείς αναρτήσεις στο Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται φωτογραφική διάταξη για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα.
Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η μετάταξη μόνιμων εκπαιδευτικών με διδακτορικό ως ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ.
Εξακολουθεί όμως το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στο άρθρο 33 τη φωτογραφική διάταξη για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού…
— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) April 12, 2016
…που αφορά στη μετάταξη δηλαδή μόνιμων εκπαιδευτικών με διδακτορικό ως ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ. Φαίνεται καλύφθηκαν τα κενά στα σχολεία…
— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) April 12, 2016
Μάλιστα, ο βουλευτής του Ποταμιού με περίσσια δόσης ειρωνείας αναφέρει πως αυτή η διάταξη έρχεται γιατί πιθανότατα καλύφθηκαν τα κενά στα σχολεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Μαυρωτά με αυτή τη διάταξη ένας εκπαιδευτικός με διδακτορικό, όπως η κα Περιστερά Μπαζιάνα μπορεί να μεταταχθεί ακόμα και σε διοικητική θέση πχ στην Αθήνα.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μεταταγούν σε θέσεις κατηγορίας εργαστηριακού δικαστικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή η μετάταξη σύμφωνα με τη διάταξη μπορεί να φέρει και αντίστοιχη μισθολογική και βαθμολογική ανέλιξη.
Για να γίνει αυτή η μετάταξη ο δικαιούχος θα πρέπει:
– α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει τμήμα ΑΕΙ
– β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και
– γ) έχουμε μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον 2 ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περ. α’ επιστημονικό/ εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
Ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι καταγγέλλει πως αυτή η διάταξη είναι φωτογραφική αφου όπως σημειώνει η κα Μπαζιάνα είναι καθηγήτρια Πληροφορικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας απαντά πως “η διάταξη ρυθμίζει με πάγιο τρόπο, άρα, εξ ορισμού μη φωτογραφικό, θέματα μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ” και σημειώνει πως “σχετικά με το άρθρο 33 παρ. 7 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η διάταξη αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ, θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των Ακαδημαϊκών Αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης”.
Επιπλέον τονίζει πως η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα “σε μόνιμους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ)”.
“Πρόκειται για πάγια διάταξη με την οποία θεραπεύεται ένα ακόμη κενό στη νομοθεσία που επέτρεπε φωτογραφικές μετατάξεις στο παρελθόν” επισημαίνεται επίσης ενώ γίνεται λόγος για πρόδηλο όφελος της λειτουργίας των ΑΕΙ, “δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, που δυσχεραίνουν την πρόσληψη προσωπικού. Προσθέτει επίσης ότι αποτελεί αίτημα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων”.