Ψήφο στο νομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα ως ψήφο επισφράγισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ζήτησε απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη Βουλή, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής στρατηγικής, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι σήμερα η χώρα είναι αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη απόφαση και να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. «Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα, θα έπρεπε να τα είχαμε πάρει από χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που είναι επώδυνα και άδικα. Είμαστε όμως εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια και δεν μπορούμε να αγνοούμε τις περιορισμένες επιλογές που έχουμε γιατί αυτό θα μας βύθιζε σε χειρότερη συμφορά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «αν σήμερα, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές που αναγκαζόμαστε να κόβουμε από τους αγρότες, υπάρχουν παρατάξεις που χαϊδεύουν αφτιά, τότε ψήφους ψαρεύουν, προνόμια προωθούν και όχι δικαιοσύνη. Το χειρότερο, την κοινωνία περιφρονούν».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα να θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή και ακόμη αν θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι ή αν θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ η Ελλάδα βουλιάζει. «Μπορεί κάποιοι να έχουν την αποκλειστικότητα για την επιστροφή στη δραχμή αλλά δεν έχουν και την αποκλειστικότητα στον πόνο και την ευαισθησία», είπε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στη σημασία της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισεκ., ο πρωθυπουργός είπε ότι μόνο 3,2 δισεκ. ευρώ είναι αυτά που θα επιστρέψουν στους δανειστές ως τοκοχρεολύσια. Άμεσα θα ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα, θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περιμένουν κάποιο δάνειο. Σήμερα η ρευστότητα είναι σε σημείο μηδέν, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα ξεπληρωθεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και τον επόμενο χρόνο θα ξεπληρωθεί το σύνολο ώστε να ανακουφιστεί η αγορά και να βοηθηθεί η ρευστότητα.
Τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία το επόμενο διάστημα θα είναι περισσότερα από αυτά που θα φύγουν είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι θα μπουν στην οικονομία 7 δισεκ. ευρώ από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, άλλα 3 δισεκ. από τις τράπεζες και άλλα 5 δισεκ. από το ΕΣΠΑ. «Αυτά δεν τα ελπίζουμε, τα έχουμε προετοιμάσει συστηματικά», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «παλεύω προσωπικά για να πάρουμε παραπάνω από 31 δισεκ. ευρώ».
«Σήμερα τα αλλάζουμε όλα μονομιάς. Καταργούμε προνόμια. Η κατάργηση των προνομίων που απομυζούσαν τον εθνικό πλούτο θα τελειώσουν», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και σχολίασε για όσους υβρίζουν σήμερα την κυβέρνηση για «χούντα» και «ολοκληρωτισμό» ότι είναι οι ίδιοι που έφεραν την κόλαση διώχνοντας από τη χώρα εργοστάσια και επενδύσεις. «Εμείς θεμελιώσαμε τη Δημοκρατία και δεν παίζουμε με τη Δημοκρατία. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και δεν παίζουμε με την ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η δέσμευση για την ανακούφιση των μικροσυνταξιούχων εξακολουθεί να ισχύει και θα τηρηθεί σε επίπεδο 4ετίας.
Επισήμανε επίσης, για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, ότι η επιστροφή των καταθέσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Το 2010 ήταν 145 δισεκ. ευρώ και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 160 δισεκ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: