Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Σαμαράς: Τηρούμε τις υποχρέωσεις, ξεκινήστε τη συζήτηση για το χρέος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Μηνύματα προς το εσωτερικό και την τρόικα αναμένεται να εκπέμψει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την αποψινή του ομιλία σε οικονομικό συνέδριο στις Βρυξέλλες – ανησυχία στην κυβέρνηση από τους “χρησμούς” του Όλι Ρεν για καθυστερήσεις στην υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Βαρύ είναι το κλίμα στην Αθήνα, όπως διεφάνη και στη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς οι “ευσεβείς πόθοι” του Μεγάρου Μαξίμου για μία ανέφελη Ευρωπαική προεδρία με την τρόικα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα δεν επαληθεύονται, στον απόηχο σοβαρών αποκλίσεων στις προσεγγίσεις του τριγώνου Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη – τρόικα. Ως εκ τούτου, το έργο του Αντώνη Σαμαρά, που μιλάει απόψε σε οικονομικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, έχει διττό στόχο: να καθησυχάσει τους εταίρους μας, που επιμένουν στην υιοθέτηση των σειράς διαρθρωτικών παρεμβάσεων αλλά και να ασκήσει πιέσεις ώστε να ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

ΟΙ “καθυστερήσεις” των εταίρων μας σχετικά με το ελληνικό χρέος τρομάζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαβάζει πίσω από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε, όπως η τελευταία από τον Όλι Ρεν ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι, αναβλητικές διαθέσεις από την πλευρά των εταίρων μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να κινηθούν στη γραμμή ότι τη συγκεκριμένη απόφαση θα τη λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ένωσης και ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο όταν και θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρά ταύτα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στα δύο κομματικά επιτελεία ότι η απροθυμία των εταίρων μας να διευθετήσουν εγκαίρως το ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα αφαιρέσει από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά και πολιτικά όπλα καθ οδόν προς τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Την ίδια ώρα, η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δις ευρώ, προσκρούει στην ενδοκυβερνητική διχόνοια, γεγονός, που επιτείνει το κλίμα καχυποψίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ότι πλησιάζει η ώρα απαγκίστρωσης από τα Μνημόνια και ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Θα επιμείνει, πάντως, ότι η Αθήνα δεν υπαναχωρεί επ ουδενί λόγω έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της και ότι παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει εκ νέου τις μεγάλες θυσίες, που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και θα ζητήσει έμπρακτη αναγνώριση και επιβράβευση από τους εταίρους μας.

Διαβάστε επίσης

Σουλτς: Ο Τσίπρας είναι προφανώς εκνευρισμένος

Πράσινη “σφήνα” στον Άδωνι για το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ

Γάλα και φάρμακα όπως…πλειστηριασμοί

Με εντολή Σαμαρά όλοι επί ποδός μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά – Ενισχύσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε