Το αίτημα αυτό προβάλλει πλέον το Eurogroup, το οποίο πιέζει για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και εμφανίζεται ανυποχώρητο στο να τεθούν προ των ευθυνών τους οι κυβερνητικοί εταίροι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” στο πλαίσιο αυτό, στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των γνωστών δύσπιστων του κοινοτικού Βορρά, θα ζητηθούν εκ νέου υπογραφές από το σύνολο των κυβερνητικών εταίρων, από τους οποίους θα ζητείται η ρητή και κατηγορηματική δέσμευση σχετικά με την υποστήριξή τους στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων.
Παράλληλα, οι πιέσεις θα κλιμακωθούν με την απαίτηση των κοινοτικών αξιωματούχων για ανασχηματισμό -αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων- με την ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στην έδρα της Κομισιόν θεωρούν ότι παρόμοια εξέλιξη θα συμβάλει στην ταχεία προώθηση της υλοποίησης των μέτρων και θα περιορίσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες συνιστούν αγκάθι στην εφαρμογή των μέτρων.
Βέβαια, το διακύβευμα είναι τι είδους κραδασμούς θα προκαλέσει στην κυβέρνηση ένα παρόμοιο αίτημα.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν όμως πεπεισμένες ότι προκειμένου να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο, να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και εύρυθμη λειτουργία, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να αναλάβουν ρόλους αντιπροέδρων στην κυβέρνηση. Οπως τονίζουν πηγές της Ευρωζώνης, από τη συμμετοχή των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ -με αναβάθμιση μάλιστα της θεσμικής τους παρουσίας- έχουν να αποκομίσουν οφέλη οι πάντες.
Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική προς όφελος του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων, εντός και εκτός κυβέρνησης, στη χώρα μας.
Κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το θρίλερ των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για κάθε απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί συνεχή προσκόμματα στην ταχεία και αποτελεσματική προώθηση του έργου της κυβέρνησης, η οποία, κατά κοινή παραδοχή, δεν έχει την πολυτέλεια της κωλυσιεργίας και της αναβλητικότητας.
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με αποφασιστικό τρόπο και κυρίως με ενιαία φωνή, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες.
Πρόκειται για καίριες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων.
Οι εταίροι δείχνουν για την ώρα κατανόηση σχετικά με τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζονται και διαμηνύουν ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα μόλις αποφασιστεί η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές εξέλαβαν τις θετικές αναφορές του κ. Σαμαρά προς τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ως «προσκλητήριο» για τη δυναμική ένταξη τους -με πολιτικά πρόσωπα κύρους- στην κυβέρνηση σε μια αποστολή, η οποία είναι «πάνω από όλα εθνική που αφορά τη διάσωση της χώρας με την παραμονή της στο ευρώ».
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται αρνητικό στην πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων και μάλιστα συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι αυτό το σχήμα προτιμούσε ο Α. Σαμαράς από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο. Σχήμα που δεν προχώρησε λόγω της άρνησης των άλλων δύο αρχηγών.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανή, παρότι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το διαψεύδουν επισήμως δηλώνοντας ότι ουδεμία κρούση έχει γίνει. Εντούτοις, η συζήτηση έχει «ανάψει» με την πλειονότητα των στελεχών να τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης συμμετοχής στην κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» του, αν και το επιτελείο του στοιχηματίζει ότι θα αποδεχθεί, εφόσον έχει την ίδια στάση και ο Φ. Κουβέλης στην αντίστοιχη πρόταση από τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά.
Στα ατού εφαρμογής αυτού του μοντέλου, υπολογίζεται ότι θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν οφέλη από μια αποτελεσματική αν και δύσβατη πορεία και να συμμετέχουν στην κυβερνητική επιτροπή που δίνει το δικαίωμα της άμεσης συναπόφασης και του καθημερινού ελέγχου των υπουργείων.
Δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα τη ΔΗΜΑΡ το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς και η ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου από τον Φ. Κουβέλη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αναφέρουν κύκλοι της Αγ. Κωνσταντίνου.
Χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη εάν τεθεί θέμα ανασχηματισμού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που προέχει για τη ΔΗΜΑΡ είναι η εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή, η επιμήκυνση του προγράμματος, η θεσμοθέτηση της «ρήτρας αντικατάστασης μέτρων» και η κατανομή των μέτρων σε βάθος τετραετίας.
ΔΗΜΑΡ: “Άστοχη” οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης
«Την περίοδο που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μείζονα θέματα, θεωρούμε άστοχη την οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού.
«Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την έχει απασχολήσει η συμμετοχή στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα και περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει υποδείξει» προσθέτει.
Πηγή: “Έθνος της Κυριακής”
Βενιζέλος: Χάθηκαν 3,5 μήνες σε συζητήσεις
Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου το μεσημέρι
Τι προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα – Ολο το νέο μνημόνιο