Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σε νευρικό κλονισμό οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς – Τι θα κανει η κυβέρνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

– Νωρίτερα της Παρασκευής η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών 
– Τροπολογία και όχι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η απόφαση του  Αντώνη Σαμαρά
– Τρόμος στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις βουλευτών στις πιέσεις της τρόικας για μικρότερο των 180.000 όριο στο ακατάσχετο
– Ανησυχία Παπούλια Σαμαρά για τη διογκούμενη κοινωνική οργή

Το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών υποχρεώνει τον Αντώνη Σαμαρά να καταφύγει στη λύση της μονομερούς νομοθέτησης. Την εκδοχή της τροπολογίας υιοθετεί η κυβέρνηση, που δε θέλει να προκαλέσει τη μήνι των συμπολιτευόμενων βουλευτών και τη δυσφορία του Καρόλου Παπούλια

Με το απευκταίο σενάριο της μη συμφωνίας με την τρόικα στα ζητήματα των πλειστηριασμών και της επέκτασης της ισχύος του 13% στο ΦΠΑ επί της εστίασης ήλθε πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά και τις χθεσινές μαραθώνιες επαφές των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης με τους επικεφαλής των δανειστών μας. Τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς έως την Παρασκευή η κυβέρνηση συνεργασίας οφείλει να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία να προστατεύεται – χωρίς αστερίσκους και σκοτεινά σημεία – η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού σύμφωνα με την κόκκινη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου.

Κρίσιμες διεργασίες σήμερα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τους πλειστηριασμούς με το βλέμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι πιέσεις, πάντως, της τρόικας που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, χαμηλώνει αισθητά τον πήχη του ακατάσχετου έως και τις 140.000 προκαλεί νευρικό κλονισμό στους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι το ακατάσχετο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περί τις 25.0000 ευρώ.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ για να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, ενώ στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί εσωτερική σύσκεψη των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη στη Βουλή με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Θάνο Μωραίτη να διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αποδεχθεί ρύθμιση, που θα προβλέπει μικρότερο των 200.000 όριο στο ακατάσχετο.

Οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης, πάντως, δεν τελειώνουν εδώ. Το Μέγαρο Μαξίμου “ποντάρει” στη θετική πολιτική βούληση του Eurogroup, που συνεδριάζει απόψε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δις ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και αυτό γιατί, όπως ομολογούν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, που πρέπει να διευθετηθούν αναφορικά με το τελευταίο προαπαιτούμενο, δηλαδή την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Σημείο τριβής παραμένει ο τρόπος απομάκρυνσης του “πλεονάζοντος” προσωπικού με την κυβέρνηση να προκρίνει τη λύση της εθελουσίας εξόδου και τους τροικανούς να πιέζουν έως και χθες το βράδυ για απολύσεις.

Πολιτικές εξελίξεις το μενού του γεύματος Παπούλια – Σαμαρά

Η ανησυχία για την πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια, που διογκώνει η παράταση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα, αποτυπώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στο χθεσινό άτυπο γεύμα του Καρόλου Παπούλια και του Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συνομολόγησαν ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φθάσει στο απώτατο τους όριο, ενώ ο κύριος Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι εμπεδώνεται πλέον η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τους πλειστηριασμούς δεν ετέθη από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, καθώς κάτι τέτοιο – παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις, δε φαίνεται να υιοθετείται από την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Μείναμε από δόση – Φεύγει χωρίς συμφωνία η τρόικα – Όλα θα κριθούν τον Ιανουάριο

Το νέο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς – Ποιοι προστατεύονται

Θα στηρίξει ο Σαμαράς τον Βενιζέλο για τα υποβρύχια;

Τσίπρας: Ο Σαμαράς συναποφασίζει με δευτεροκλασάτους τροϊκανούς (VIDEO)

Η αιφνίδια πρόσκληση Παπούλια σε Τσίπρα και το γεύμα μυστήριο με Σαμαρά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε