Τετάρτη, 17 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Σε “τεντωμένο σχοινί” οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα – “Ψαλιδίζουν” το πλεόνασμα με στόχο ένα νέο δανειο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σε ποια ζητήματα διαφωνούν κυβέρνηση – τρόικα 
– Οι δανειστές θα περάσουν από… σκανάρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα
– Την Τρίτη, στις 10 π.μ., η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους Τροϊκανούς
– Πρόταση για μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δοκιμαστική περίοδο

Σε τεντωμένο σχοινί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας που ξεκίνησαν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δανειστές επιδιώκουν να… «ψαλιδίσουν» το πρωτογενές πλεόνασμα με απώτερο στόχο ένα νέο δάνειο το ερχόμενο διάστημα.

Η τρόικα ξεκίνησε ήδη να περνά από κόσκινο το περυσινό πλεόνασμα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ και είναι σαφές πλέον ότι το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που κατά την κυβέρνηση είναι πάνω από 1,5 δισ..¤, θα ανοίξει το δρόμο για δύο βασικά ζητήματα:

Πρώτον, για το ύψος και εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και
Δεύτερον το τι ποσό θα δοθεί από την Κυβέρνηση στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υποστήριζε «δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2014 με βάση τα αποτελέσματα του 2013», εκτιμώντας παράλληλα ότι οι καλύτερες επιδόσεις της περυσινής χρονιάς θα έχουν θετική επίπτωση στο 2014.

Πάντως η τρόικα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για το τελικό ύψος του πλεονάσματος για το 2013 καθώς «εκκρεμούν κάποια στοιχεία για το πως θα κατανεμηθούν τα ποσά στη μετάβαση από το 2013 στο 2014» φέρνοντας ως παράδειγμα το ερώτημα για τη χρονιά που θα καταγραφούν έσοδα 550εκ.¤ για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλα ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τις πρώτες ώρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης τα ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και τρόικα από την επίτευξη της συμφωνίας είναι;

– τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
– το γάλα
– τα βιβλία
– η μείωση των των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
– οι ομαδικές απολύσεις
– η ανακεφαλαιοποίηση των 4 “συστημικών” Τραπεζών
– το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2014
– το φορολογικό νομοσχέδιο (πρόστιμα, αγρότες, ένστολοι, φόρος υπεραξίας, και
– τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015-2017 τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε η πρόταση για μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δοκιμαστική περίοδο προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Υγείας.

Η πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προβλέπει συγκεκριμένα ότι τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως και αυξήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η δυνατότητα των φαρμακείων να κάνουν εκπτώσεις θεσμοθετήθηκε ήδη πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την πλευρά των δανειστών παρέμεινε η πρόταση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ-μάρκετ ενώ δεν υπήρξε απάντηση ως προς το αν η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας γίνεται δεκτή. Τα θέματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Το δεύτερο θέμα σε σχέση με την αγορά φαρμάκου που συζητήθηκε στην αποψινή συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η πρόταση του υπουργείου αφορά συγκεκριμένα την άρση των εμποδίων που υφίστανται σήμερα για τη διεύρυνση του ωραρίου κατά τις έξι ημέρες της εβδομάδας.

Οι αλλαγές στην αγορά φαρμάκων περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού και συγκράτηση των τιμών. Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων, «με καλά τεκμηριωμένες εξαιρέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θέλει νέα μέτρα η Τρόικα, αλλά περνά από… σκανάρισμα τον προϋπολογισμό

Με γιουχαϊσματα έφτασε η Τρόικα στο ΥΠΟΙΚ – Είδαν Στουρνάρα – βλέπουν Χατζηδάκη (ΦΩΤΟ και VIDEO)

Εκβιαστικά παιχνίδια της τρόικας με την τρύπα των τραπεζώ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε