Πέμπτη, 4 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σκληρή απάντηση Λαφαζάνη σε Τσίπρα: Όχι συνεργασία με φθαρμένους!

Σκληρή απάντηση Λαφαζάνη σε Τσίπρα: Όχι συνεργασία με φθαρμένους!

“Άνοιγμα σε ποιους; Στους φθαρμένους, τους ηττημένους, τους χρεοκοπημένους, αυτούς που περιθωριοποιούνται από την κοινωνία;” απάντησε ο Π. Λαφαζάνης στην πρόταση συμμαχιών που έκανε ο Α. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Άνοιγμα σε ποιους; Στους φθαρμένους, τους ηττημένους, τους χρεοκοπημένους, αυτούς που περιθωριοποιούνται από την κοινωνία; Αν αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε κεντροαριστερά δεκανίκια για να πετύχουμε την κυβερνητική στόχευση και να διεμβολίσουμε την εξουσία τότε θα κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Η σύζευξη με την Κεντροαριστερά θα μας οδηγήσει σε ομηρία” ήταν η απάντηση που επέλεξε να δώσει ο Π. Λαφαζάνης στο ανοιχτό προσκλητήριο συνεργασιών του Α. Τσίπρα.

Η σύζευξη με την Κεντροαριστερά θα μας οδηγήσει σε ομηρία

«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής, αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικό -ιδεολογικός χώρος, και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο, παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του, που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εκτίμηση του κ. Λαφαζάνη είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μια νέα ριζοσπαστική δυναμική, όσο στέκεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργατικών- λαϊκών αγώνων, όσο συγκροτεί επαρκέστερα και πιο αξιόπιστα, με τόλμη και συνεκτικότητα και μέχρι τις τελευταίες συνέπειές του το ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, όσο σηκώνει ψηλά τη σημαία του μετώπου της Αριστεράς και όσο ανοίγεται τολμηρά στην κοινωνία τόσο θα γίνεται πιο ικανός να προκαλεί πολιτικές μετατοπίσεις και ριζοσπαστικοποιήσεις, τόσο επίσης θα διευρύνει ένα συμμαχικό μπλοκ δυνάμεων σε έναν μεγάλο αστερισμό αριστερής κατεύθυνσης ικανό να ηγεμονεύσει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση από την Τασία Χριστοπούλου, μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το 2012 είχαμε τον αυθορμητισμό του νέου, τα κινήματα δίπλα μας. Και τώρα το 2014; Χάσαμε την ηθική μας πήγαμε με τους Μαρινάκηδες. Ας μη χάσουμε ην ψυχή μας».

Ως άμεσα θιγμένη η Ρένα Δούρου απάντησε: Να μη φτάνουμε σε σημείο να μειώνουμε τη νίκη μας. Αυτή δεν ήρθε με κόλπα, όπως δεν κερδήθηκε η μάχη γιατί υπήρξαν κάποιες συναντήσεις ή γιατί είπαμε όχι σε κάποια γήπεδα. Γειωθήκαμε με την κοινωνία και αυτή μας άκουσε.

Τι έγινε ρετάλια μαζέψαμε;

Ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε πως στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Όποιος πιστεύει ότι πάμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν πιστεύει στην πολιτική και στην ιδεολογία μας. Κανείς δεν πρόκειται να μας αφομοιώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. «Έχουμε πόλεμο. Πώς θα γίνει η σύγκρουση; Γιατί να μιλάμε όπως όταν είμαστε στο 3%; Δεν φτάσαμε έως εδώ με ανοίγματα; Τι έγινε ρετάλια μαζέψαμε; Να τους διώξουμε; Να μείνουμε εμείς με τα βιογραφικά μας; Να μείνουμε μόνοι μας;»

Έγινε ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος;

Απάντηση στις βολές για ”πασοκοποίηση” έδωσε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς.
«Να μη γίνει η ενδεχόμενη ΠΑΣΟΚοποίηση η επόμενη χίμαιρα που θα συζητάμε την προσεχή τετραετία. Τι έγινε με τον Μητρόπουλο, τον Κουρουμπλή, την Σακοράφα, τον Μιχελογιαννάκη; Έγινε ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος;».

Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης.

Διατυπώνοντας ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την πολιτική και οργανωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι «δεν έχουμε να μοιράσουμε μεταξύ μας εξουσία, αλλά τεράστιες ευθύνες και κινδύνους, ο επιμερισμός των οποίων μέσω συλλογικής λειτουργίας τις καθιστά λιγότερο δυσβάστακτες».

Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό κέντρο θα ενημερώνεται για τις επαφές με διεθνείς παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς εγχώριους παράγοντες και θα διαμορφώνει ένα Πρωτόκολλο για τον χειρισμό θεμάτων. «Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης.

Επιπλέον, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και συναπόφαση για την κατανομή των όποιων πόρων στη βάση του κοινού σχεδίου. Ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».

ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι

Η Σόφη Παπαδόγιαννη στην τοποθέτησή της έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή. «Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνοι. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» απάντησε η ίδια.

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.

Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε