Πολιτική

Σόιμπλε: Δημόσιο και απεργίες τα προβλήματα της Ελλάδας

Στήριξη στη κυβέρνηση αλλά και “μπηχτές” ίσως και παραινέσεις για τις αλλαγές στο δημόσιο περιλαμβάνει η τελευταία συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λίγο πριν πατήσει ελληνικό έδαφος. Το υπερμέγεθες δημόσιο, αλλά και οι απεργίες αποτελούν εμπόδιο, λέει, για την ανάκαμψη στην Ελλάδα

Η παρουσία μου έχει σκοπό να δείξει ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ότι επιθυμούμε να πράξουμε σε διμερές επίπεδο τα πάντα προκειμένου να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε ακόμη την κατανόησή του για τις αντιδράσεις στα νέα μέτρα, τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα που καθιστά αναγκαία τα μέτρα προσαρμογής και επανέλαβε ότι η μοναδική πραγματική βοήθεια για τους Έλληνες θα είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

«Ως προς αυτό, είναι σε καλό δρόμο», σημείωσε. «Η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη οικονομική ανάπτυξη. Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι. Θα ήταν κρίμα απεργίες και παρόμοιες καταστάσεις να τη θέσουν εκ νέου σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική της ανάπτυξη. Οι εξαγωγές της προς τρίτες χώρες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά αποτελούν πολύ θετικές εξελίξεις, αλλά η Ελλάδα έχει υπερδιογκωμένη δημόσια διοίκηση. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ορισμένα μέτρα προσαρμογής» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικώς με τα δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει, ενώ σε ερώτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δήλωσε: «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα ακόμη κούρεμα», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πρόγραμμα.

«Έχουμε ήδη προδιαγράψει την πορεία μέχρι το 2020. Αυτό το είπαμε ήδη πέρυσι και το έχουμε ανακοινώσει στο κοινοβούλιο. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι αποτελεί έκπληξη. Δεν σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με τη διάρκεια του προγράμματος. Και τώρα, φέτος, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο, αλλά πάει καλύτερα από όσο οι περισσότεροι θεωρούσαν» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ