Εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παρόντες θα είναι ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς και ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η πρώτη αυτή επιχείρηση είχε προγραμματιστεί για τις 07:00 το πρωί, και λίγα λεπτά μετά τις 07:00 έγινε η επιβίβαση των προσφύγων σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης. Οικογένειες από το Ιράκ και τη Συρία (30 πρόσφυγες) επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο, όπου θα εγκατασταθούν μόνιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός είπε στις δηλώσεις του: “Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική. Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία του relocation, της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που ήρθαν από τη Συρία και το Ιράκ. Οι περσσότεροι έχουν έρθει διά πυρός και σιδήρου και σήμερα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στην ελπίδα, για μια καλύτερη ζωή. Θέλω να ευχαρισήσω τον κ. Άσελμπορν, τον Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα και τοπν Επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, αλλά και τον Γιάννη Μουζάλα. Είχαμε την χαρά να αποχαιρετήσουμε τους πρώτους 30 πρόσφυγες που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Αυτή είναι μια αρχή. 30 μπροστά στους χιλιάδες που έχουν φύγει από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Θέλουμε να γίνει ρυάκι και στην συνέχεια ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης. Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε αυτούς τους ανθρώπους που αποχαιρετήσαμε, στους συνανθρώπους μας που έφυγαν. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε αυτό το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, που πριν από λίγες μέρες στα χείλη τους δεν ήταν το χαμόγελο αλλά η αγωνία. Αισθανθήκαμε αγαλλίαση ψυχής αλλά και ευθύνη για να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία του Αιγαίου. Να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και μαζί τον πολιτισμό μας. Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουν την ζωή τους από το μηδέν, αλλά ευχαρίστησαν όλοι τους την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό. Έναν λαό που γνωρίζει από προσφυγιά, που ζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών”.
“Σήμερα επιλέξαμε να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις μπροστά σε μία εικόνα και όχι σε κάποιο σύνθημα” τόνισε στη συνέχεια, έχοντας πίσω του την εικόνα με τις τρεις γιαγιάδες στη Λέσβο, οι οποίες τάιζαν στοργικά ένα προσφυγόπουλο…
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να πούμε “όχι στην ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα”, ενώ συμπλήρωσε πως η ελπίδα γεννήθηκε “με την κατάρρευση του τείχους στην πατρίδα του Μάρτιν” (σ.σ. Σουλτς). “Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη, η ελπίδα και το όραμα θα σβήσει”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κλείνοντας, έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία: “Γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας οργανωμένης μετεγκατάστασης από μία χώρα προσωρινής υποδοχής σε μία χώρα τελικής υποδοχής, όπως το Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία. Η οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η μετεγκατάσταση να ξεκινάει από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το ρίσκο”.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν ‘Ασελμπορν, ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
“‘Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο”, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις δηλώσεις του τόνισε: “Αισθάνομαι συγκινημένος. Αυτό που ζήσαμε πριν λίγο σε ένα περιβάλλον απλότητας και ανθρωπιάς, στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Η φωτογραφία αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός δείχνει τι θέλει η Ευρώπη. Αλληλεγγύη. Δουλέψαμε μέρα και νύχτα και είμαι ευγνώμων σε όλους, για την αφοσίωση και τα σημερινά αποτελέσματα. Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές των αξιών της Ευρώπης με πάνω από όλα το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ανησυχητικό φαινόμενο είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Φράχτες, συρματοπλέγματα και τοίχοι είναι κακές αναμνήσεις. Σήμερα είναι το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου και το ξεκίνημα ενός ταξιδιού ελπίδας και αισιοδοξίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να γίνει μία συνήθης διαδικασία. Συμβολική η σημερινή ημέρα αλλά και βαθιά ουσιαστική. Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε απόγονοι είτε μεταναστών είτε προσφύγων και ειδικά η Ελλάδα”.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε: “Το ότι έγινε αυτή η κίνηση σήμερα, οφείλεται στις γιαγιάδες και τους χιλιάδες εθελοντές. Οφείλεται στις κρατικές υπηρεσίες. Οι κύριοι που μίλησαν πριν δεν ήρθαν για φωτογράφιση. Αυτό που έγινε σήμερα πρέπει να το συνηθίσουμε, πρέπει να γίνει ρουτίνα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε το να πνίγονται άνθρωποι. Αυτή είναι η Ευρώπη της φιλοξενίας και της αγκαλιάς. Υπάρχει μία πάλη. Όσοι είναι εδώ σήμερα είναι ξεκάθαρο με ποια Ευρώπη είναι…“.
Στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς, ενώ στις 10:40 με το τέλος της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς θα κάνουν κοινές δηλώσεις.
Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.
Στις 12:30 θα υπάρχει επίσκεψη του κ. Σούλτς στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Ιωάννη Μουζάλα.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν την Πέμπτη τη Λέσβο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ