Πολιτική

Σοβαρές ενστάσεις από τους προσωρινούς καναλάρχες – Τι ζήτησαν και οι ανατροπές που έρχονται – Τι απάντησε η κυβέρνηση

- O Νίκος Παππάς έχει ήδη συναντηθεί με τους κ.κ. Μαρινάκη, Καλογρίτσα και Κυριακού – Στις 20:00 το ραντεβού με τον Αλαφούζο
- Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες των 4 προσωρινών καναλαρχών
- Ο υπουργός Επικρατείας είπε στους επιχειρηματίες πως έχουν τεράστια πλέον ευθύνη για την ενημέρωση του ελληνικού λαού
- Δύο συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ζήτησαν να υπογραφούν συμβάσεις με τις υποχρεώσεις της εταιρείας, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου

Η μαραθώνια διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να ολοκληρώθηκε με 4 προσωρινούς νικητές, αλλά τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, γεγονός που σημαίνει πως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και οι ανατροπές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έχει ήδη συναντήσει τους επιχειρηματίες Μαρινάκη, Καλογρίτσα, Κυριακού και στις 20:00 θα συναντήσει και τον κ. Αλαφούζο για τον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Πριν τις συναντήσεις του υπουργού με τους επιχειρηματίες, είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις των εκπροσώπων των τεσσάρων νέων καναλαρχών και από τις οποίες συναντήσεις ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες ενστάσεις.

Η πρώτη ένσταση των προσωρινών καναλαρχών ήταν αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια μάλιστα της μαραθώνιας δημοπρασίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά των συνυποψηφίων τους, ενώ την ίδια ημέρα οι προσωρινοί καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση του ποσού με το οποίο απέκτησαν την τηλεοπτική άδεια.

Όλοι ζητούν να περιμένουν πρώτα να γίνει η εκδίκαση των προσφυγών, το δικαστήριο να λάβει τις αποφάσεις του και εν συνεχεία να καταβληθεί η πρώτη δόση, καθώς δεν αποκλείεται το δικαστήριο να ακυρώσει μία συμμετοχή.

Η δεύτερη ένσταση που όπως φαίνεται είναι πρόβλημα και για τους 4 προσωρινούς καναλάρχες είναι το νομικό πλαίσιο για τις διαφημίσεις το οποίο είναι ήδη σε διαβούλευση στη Βουλή. Ο νόμος που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση θέτει σε κρατικό έλεγχο τις διαφημίσεις για τα κανάλια που θα λειτουργήσουν και θα έχει επιπλέον κόστος που φτάνει το 10% επί του συνολικού τζίρου.

Οι εκπρόσωποι των νέων καναλαρχών θεωρούν πως αυτό θα είναι δυσβάστακτο σε συνδυασμό πάντα με το υψηλό τίμημα που δόθηκε για να αποκτηθεί μία τηλεοπτική άδεια και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνιστεί πόσες θα είναι τελικά συνολικά οι τηλεοπτικές άδειες, εννοώντας τις θεματικές και τις περιφερειακές, με σκοπό να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που έχουν τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Ζητούν επίσης αυτή η δέσμευση να είναι δημόσια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ζήτησαν να υπάρξουν συμβάσεις του δημοσίου με κάθε προσωρινό καναλάρχη όπου θα αναφέρονται τόσο οι υποχρεώσεις του επιχειρηματία, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου.

Όλα αυτά τα αιτήματα των καναλαρχών έμειναν προς το παρόν αναπάντητα από την κυβέρνηση που δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα