Δευτέρα, 22 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Στα “μαρμαρένια αλώνια” της κεντροαριστεράς

Στα “μαρμαρένια αλώνια” της κεντροαριστεράς

Μπορεί η ΔΗΜΑΡ να υπέστη δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, αποτελεί ωστόσο μήλον της έριδος για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα πιέζουν αφόρητα την ηγεσία Φώτη Κουβέλη στην κατεύθυνση συμμαχίας ή συνεργασίας ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών.

Προφανώς η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό συμβολικό ρόλο και λόγο στο ρευστό χώρο της Κεντρο-Αριστεράς ίδως σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά περίοδο, ωστόσο Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου θέτουν όρους και προϋποθέσεις καλώντας τον πρόεδρο Κουβέλη να ξεκαθαρίσει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι με την “μνημονιακή Κεντρτοαριστερά” ή με την “Αριστερά”, την ώρα που ως γνωστόν το κεντρικό σύνθημα της ΔΗΜΑΡ μιλά από ιδρύσεως για την “υπεύθυνη κυβερνώσα Αριστερά”.

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες πήρε διαστάσεις με αφορμή και την απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσκληση Κουβέλη για διάλογο επί της προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, εκτίμησε ότι “ο κ.Τσίπρας θέλει εξόφθαλμα και απροκάλυπτα να σύρει τον κ. Κουβέλη μέσω αυτών των θέσεων που του έθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ζητεί από τη ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει τη θέση της με τον κ.Τσίπρα να επισημαίνει πως δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αναλύοντας μάλιστα τις μεγάλες ευθύνες της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την εφαρμογή τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ενδεικτικό των έντονων πιέσεων της Κουμουνδούρου προς την ΔΗΜΑΡ ήταν αφενός η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε “Πρέπει ο καθένας να διαλέξει μεριά. Δεν μπορούν να σταθούν προσπάθειες που πατούν σε δύο βάρκες. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα πληρώνει αυτή τη τακτική”, αλλά και η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση ο οποίος υπογράμμισε πως όρος για τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν χωρίσει εκ νέου τη ΔΗΜΑΡ στα δύο, από τη στιγμή που η “πλειοψηφία” υπό τον κ. Κουβέλη θεωρεί ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί βάση συζήτησης για να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η “μεταρρυθμιστική” τάση (Σπ. Λυκούδης κ.α.) τονίζει με νόημα ότι “Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ”, εκτιμώντας πως η επιστολή Τσίπρα είναι ‘αρνητική” στην επιστολή Κουβέλη.

Να σημειώσουμε πάντως ότι πολλά θα κριθούν και από τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δεν θα έλεγε όχι στη μεταπήδησή του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας μέσα από συμμαχίες που θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:
Στην Εντατική ο Γ. Καρατζαφέρης μετά την επέμβαση για μπαλονάκι

Θλίψη για τον θάνατο του Μπάμπη Γκολέμα

Αντίποινα για τον Μαζιώτη οι βόμβες μολότοφ στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε