Το τριήμερο της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου στα “πηγαδάκια” μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν έκδηλη η ανησυχία για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Μάλιστα με πρόσχημα τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση και όχι μόνο, ξεκίνησε η αναζήτηση σανίδας σωτηρίας αφενός για το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για την προσωπική πολιτική επιβίωση.
Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και διψήφιο να είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο
δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 70 βουλευτές, από 160 που είχαν εκλεγεί το 2009.
Μάλιστα πρώην υπουργός προσδιόριζε την κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ με βάση τις μετρήσεις που είναι σε εξέλιξη να συρρικνώνεται σε 62 βουλευτές ίσως και πιο κάτω!
Η προοπτική μιας δεινής στρατηγικής πολιτικής ήττας του ΠΑΣΟΚ έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των βουλευτών
και μετά την παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και τη διαφαινόμενη παραμονή στο τιμόνι του κόμματος,
έχουν διαμορφωθεί τα εξής μπλοκ:
– Οι “παπανδρεϊκοί” που είναι και η πλειοψηφία -εκτιμάται ότι πλησιάζουν τους 100- διακινούν σενάρια από την αλλαγή
του εκλογικού νόμου με σκοπό τη ενίσχυση του δικομματισμού. Διαφορετικά, όπως έλεγε πρωην υπουργός
“θα έχουμε φιλιπινέζες πρωθυπουργούς”, έως την καθιέρωση τη λίστας προσβλέποντας στην εύνοια του αρχηγού ή ακόμη και την “δυαρχία” δηλαδή άλλος πρόεδρος του κόμματος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός
– Οι “βενιζελικοί” ή γενικότερα “αντιπαπανδρεϊκοί” που θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή ηγεσίας, στηρίζοντας οι περισσότεροι την επιλογή του Ε. Βενιζέλου. Διαφορετικά, όπως λένε “εμείς δεν πρόκειται να είμαστε υποψήφιοι βουλευτές με αρχηγό τον Παπανδρέου”, ή όπως λένε οι πιο σκληροπυρηνικοί “ή εμείς ή αυτός” μη αποκλείοντας ακόμη και το σενάριο της διάσπασης.
– Οι “κορυφαίοι” ή “δελφίνοι” ή “διάδοχοι” που δειλά-δειλά προς το παρόν καλούν τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει τον
“απολογισμό” του (Χρυσοχοϊδης) ή να δρομολογήσει πολιτκές πρωτοβουλίες για την ανάταξη της παράταξης (Σκανδαλίδης), ενώ οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου, Παπουτσής, Ραγκούσης και Ρέππας τηρούν στάση αναμονής και οργανώνουν παρασκηνιακά τις κινήσεις και τις συμμαχίες του.
Πάντως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με στενούς συνεργάτες τους δεν έχει αποφάσίσει ακόμη τι θα κάνει και αν θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ή θα δρομολογήσει διαδικασίες διαδοχής, καθώς θεωρεί ότι ο πολιτικός του βίος, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν έχει τελειώσει, ωστόσο παράλληλα κατανοεί και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για το μέλλον του κόμματος και της παράταξης γενικότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Αποκαθηλώνει” τον Παπανδρέου ο Πολυζωγόπουλος
Χ. Καστανίδης: “Δεν στηρίζω χουντικούς υπουργούς” αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Κ.Σκανδαλίδης
Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά την 6η δόση;
Αποφασισμένος να μείνει ο Γ. Παπανδρέου – Αμετανόητος για άλλη μία φορά για το δημοψήφισμα