Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – τρόικα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Σκληρό μήνυμα ΣαμαράΒενιζέλου προς την τρόικα να αναγνωρίσει τα “επιτεύγματα” της ελληνικής οικονομίας – πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, καμιά ανησυχία για τις εκκρεμότητες διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου – “διεθνοποίηση” του αδιεξόδου θα επιχειρήσουν από σήμερα Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε να υπάρξει πολιτική απεμπλοκή.

Εκνευρισμός επικρατεί στον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης στον απόηχο των αξιώσεων της τρόικας σε θέματα, που εκτείνονται από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι η τριμερής οφείλει να αποτυπώσει σε μία “ενδιάμεση” έκθεση προόδου την πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση της χώρας.

“Πολιτική” λύση βλέπουν Σαμαράς και Βενιζέλος στη διελκυνστίδα με την τρόικα – κάθετα αντίθετοι σε οιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, στην κυβέρνηση που παίζουν “καθυστερήσεις” στο θέμα των τραπεζών. 

Αναφορικά με τις τράπεζες, η κυβέρνηση συντάσσεται με τον Μάριο Ντράγκι και τον Γιώργο Προβόπουλο επιμένοντας να “αγνοεί” τις αιτιάσεις του ΔΝΤ, που αυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των “συστημικών¨τραπεζών. Το Υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ προωθεί συμβιβαστική πρόταση, εξαιρώντας το συγκεκριμένο θέμα από την παρούσα αξιολόγηση και παραπέμποντας το στα ευρωπαικά stress tests τον προσεχή Νοέμβριο. Ακατανόητη δε χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και την αξίωση της τρόικας για εδώ και τώρα απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με κατάργηση, μάλιστα, του υπουργικού βέτο. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα, ειδάλλως, όπως διαπιστώθηκε, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έλθει αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα πολιτικά εμπόδια.

Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα ως προς την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, καθώς κυβέρνηση και τρόικα, συγκλίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες στις περισσότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ενδεικτική, εξάλλου, είναι και η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα εκκρεμή ζητήματα με την τρόικα και επεσήμανε ότι θα επέλθει συμφωνία στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα είναι φιλικές προς τους Έλληνες πολίτες και τις οποίες “αγκαλιάζει” η ελληνική κοινωνία, που απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος , ανάπτυξη αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο “απεμπλοκής”, που εκπονήθηκε, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει πυρετώδεις πολιτικές επαφές του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τις ευρωπαικές εξορμήσεις τους σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αμφότεροι αναμένεται να τονίσουν στους “υψηλούς”συνομιλητές τους σε Δουβλίνο και Ρώμη αντιστοίχως ότι η Αθήνα έχει σημειώσει αξιοπρόσεκτη πρόοδο και στο δημοσιονομικό και στο διαρθρωτικό σκέλος των υποχρεώσεων της, ως εκ τούτου, θα πρέπει οι εταίροι μας να αναγνωρίσουν έμπρακτα τα ελληνικά επιτεύγματα και να τηρήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης

Παλεύουν για συμφωνία μέχρι το Σάββατο και “καρφώνουν” τον Τόμσεν

Πόλεμος με την τρόικα για τις τράπεζες – Καμία συμφωνία ενόψει Eurogroup

 

Σαμαράς και Βενιζέλος λύνουν τον γόρδιο δεσμό…

 

”Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ”

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε