Πολιτική

Στην αντεπίθεση η Βασιλική Θάνου! Ποιους κατηγόρησε για μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού δικαστικών

- Μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού κατά ανώτατων δικαστικών που ερευνούν υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς κατήγγειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
- Η ανώτερη μορφή αλαζονείας της διαφοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο είπε επικαλούμενη την Πολιτεία του Πλάτωνα
- "Οι υπεύθυνοι αυτής της συκοφάντησης και του εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές" τόνισε

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση της μήνυσης σε βάρος της από τον επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για “μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού” των δικαστικών λειτουργών, ακόμη και των ανώτατων δικαστών, από εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς!

“Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για την διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και κατά των Ανωτάτων Δικαστών” τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

“Ο Πλάτων, στην Πολιτεία του, αναφέρει ότι η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο”, τόνισε στην ομιλία της.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου έδωσε τη διαβεβαίωση της πως “οι μέθοδοι αυτοί συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους Δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Δικαστικού Σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους Δικαστές”.

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,
Η Δικαστική Εξουσία, είναι, σύμφωνα με την μη αναθεωρητέα διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος, η μια εκ των τριών και ισότιμη με τις άλλες δύο Εξουσίες, οι οποίες (Νομοθετική-Εκτελεστική και Δικαστική) αποτελούν το θεμέλιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Οι εφαρμοστές του Δικαίου, οι Δικαστικοί Λειτουργοί, μέχρι το έτος 1995, εισέρχονταν στο Δικαστικό Σώμα, μετά από αυστηρές εξετάσεις, ενώπιον Επιτροπής, που αποτελείτο από Δικαστές και Εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου και από Καθηγητές του Δικαίου και χωρίς οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη συναφή εκπαίδευση. Τη σύλληψη και την υλοποίηση της ιδέας για την ίδρυση Σχολής Δικαστών στην Ελλάδα είχε ο αείμνηστος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, ο οποίος είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, όπου εδρεύει η Γαλλική Σχολή Δικαστών και ήταν ένθερμος οπαδός του συστήματος αυτού εκπαίδευσης των Δικαστών. Ο ίδιος ανέλαβε και ως ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της Σχολής, το έτος 1995, όταν αυτή άρχισε να λειτουργεί, και συνεισέφερε πολλά, για τη σωστή διοργάνωση και λειτουργία της, μαζί, βεβαίως, και με όλους τους μεταγενέστερους Γενικούς Διευθυντές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σχολής, ορίζονται εναλλάξ για μία θητεία, από τους Αρεοπαγίτες και τους Συμβούλους Επικρατείας, αντίστοιχα. Η πρώτη σειρά Δικαστικών Λειτουργών αποφοίτησε από τη Σχολή το έτος 1996, σήμερα δε τα μέλη της πρώτης σειράς κατέχουν το βαθμό του Εφέτη ή Αντεισαγγελέα Εφετών στην Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη.
Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής, Σύμβουλος Επικρατείας κ. Πικραμένος άσκησε με ιδιαίτερη επιτυχία τα διευθυντικά του καθήκοντα, κατά την τριετή θητεία του και πέραν των άλλων, ανέδειξε τον ρόλο της Σχολής ευρύτερα μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, λόγω λήξεως της θητείας του κ. Πικραμένου, ο νέος Γενικός Διευθυντής, Αρεοπαγίτης κ. Κράνης, στον οποίον εύχομαι Καλή Επιτυχία στο έργο του.
Η προσφορά της Εθνικής Σχολής Δικαστών στην ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι μεγίστη, διότι πέραν της επιστημονικής καθοδήγησης, προσπαθεί να εμπνεύσει τόσο στους σπουδαστές, όσο και στους επιμορφούμενους υπηρετούντες Δικαστές, υψηλό φρόνημα ευθύνης, ήθος και ανεξαρτησία γνώμης.
Κυρίες και Κύριοι
Το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου είναι η ανεξαρτησία των Δικαστών. Η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Κυρίως, όμως, διασφαλίζεται από τον ίδιο το Δικαστή, ο οποίος οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του με ακεραιότητα, και με αμεροληψία και να αποκρούει τις τυχόν προσπάθειες παρεμβάσεων, από οποιονδήποτε και εάν προέρχονται.
Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, οι ΄Ελληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για την διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και κατά των Ανωτάτων Δικαστών.
Ο Πλάτων, στην Πολιτεία του, αναφέρει ότι η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο.
Κυρίες και κύριοι,
Διαβεβαιώνω ότι οι μέθοδοι αυτοί συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους Δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Δικαστικού Σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους Δικαστές.
Σας ευχαριστώ.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και πλειοψηφία ανεξάρτητων. «Παρών» από 50 βουλευτές. «Η εκλογή του είναι επάξια και αντάξια» το μήνυμα Τασούλα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους – «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»