Στις 16:00 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και λίγη ώρα αργότερα θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Ως εντολοδόχος πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ορκομωσία της.
Στις 19:00, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.
Και τώρα, αρχίζει η ονοματολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος. (Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του NewsIt για όλα τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου)
Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση
Αυτό τουλάχιστον είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε λιγότερο από μια ώρα. Ήταν αρκετή για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο αυριανό Eurogroup ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε ουσιαστικά την οριστική συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μέχρι το βράδυ θα υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, στην οποία, όπως αποφάσισε η Κ.Ο. του κόμματος του δε θα συμμετάσχουν βουλευτές του Κινήματος, το οποίο θα εκπροσωπηθεί με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
«Έχουν δημιουργηθεί οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα διαθέτει τη δεδηλωμένη της Βουλής και η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε.
Το κρισιμότερο ζήτημα και από τον σχηματισμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, από την οποία, όπως τόνισε, επέλεξε να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του οποίου ο ίδιος επιθυμούσε προκειμένου η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η πρώτη κρίσιμη μάχη, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα δοθεί δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, στις συζητήσεις που θα γίνουν στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, στο Λαϊκό και στο Σοσιαλιστικό. Εμείς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε καλά τι θα ζητήσουμε, από ποιους και με ποιόν τρόπο.
Η συνάντηση με Κουβέλη
Το πρώτο επίσημο ναι εισέπραξε ο Αντώνης Σαμαρας, από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φωτη Κουβέλη. Όπως είπε μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, “αποφασίσαμε να μετάσχουμε με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να αποδεσμευθούμε από τις επώδυνες διατάξεις του Μνημονίου”.
Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».
Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.
Δεν αποκλείεται την Παρασκευή να δούμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, η εντολή που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε αυτή, όπως αποφάσισε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δε θα συμμετάσχουν βουλευτές ή κορυφαία στελέχη του κόμματος. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Τα “αγκάθια” του προγραμματικού πλαισίου
Από τις 13:00 είναι σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
Η συνάντηση γίνεται στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ, με τη συμμετοχή των Β. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελλούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας. Από τη συζήτηση της Τρότης παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.
Τα ονόματα που “παίζουν” και που…
Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.
Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.
Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς, Μανιτάκης και Μαραβέγιας.
Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρα, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.
Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών του Κυρ. Μητσοτάκη, για το Τουρισμού της Ολ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας του Αλ. Τουρκολιά. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτης και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.
Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.
Ο Γ. Μιχελάκης δεν αναμένεται, λέγεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς αναζητείται υπερκομματική λύση.
Διαβάστε επίσης:
Το νεο υπουργικό – Ράπανος για υπ.Οικονομικών – Ποιά ονόματα ακούγονται
Ο πρώτος είπε ναι! Κουβέλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Κανένα κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση
Ο Γ.Παπανδρέου θέλει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – Σε ποιούς τηλεφώνησε
Την Παρασκευή πιθανότατα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Ο Σαμαράς θα ζητήσει από Βενιζέλο και Κουβέλη να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες
Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα – Αύριο θα παρθεί η τελική απόφαση