Σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση κλείνει έναν χρόνο ζωής. Όμως το κλίμα κάθε άλλο πανηγυρικό δεν είναι. Μέσα σε 7 ημέρες, ήρθαν τα πάνω – κάτω μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και την διαφωνία των δυο κυβερνητικών εταίρων.
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των τριών (19.30), το κλίμα παραμένει εξίσου κακό με αυτό που ήταν χθες και προχθές και κάθε ημέρα από τις 11/06.
Αυτό που τονίζουν όλα τα επιτελεία, είναι ότι κανένα από τα τρία κόμματα δεν θέλει να μπει στην περιπέτει των εκλογών η χώρα. Όμως, την ίδια ώρα και οι τρεις είναι αμετακίνητοι. Η πλευρά Σαμαρά επιμένει σε κάθε τόνο να λέει ότι δεν θα κάνει πίσω στην απόφασή της να κλείσει η ΕΡΤ και να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Οι άλλοι δυο εταίροι, έχουν ως πάγια θέση το εξής: να συζητήσουμε ό,τι θέλεις, αρκεί να ανοίξει η ΕΡΤ όπως ήταν μέχρι το μεσημέρι της 11ης Ιουνίου.
Τι μπορεί όμως να συμβεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου;
Αν, υποχωρήσουν και οι τρεις πλευρές, τότε μιλάμε για συμβιβασμό.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δέχονται το κλείσιμο της ΕΡΤ και η ΝΔ δέχεται άμεσο άνοιγμα με ένα μεταβατικό σχήμα.
Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και το ΣτΕ το οποίο μπορεί να λύσει χέρια ή όμως και να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η απόφασή του αναμένεται αργά απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί.
Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι υπερ της ΠΟΣΠΕΡΤ κρίνει δηλαδή ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της ΕΡΤ, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί σεβασμό της απόφασης του δικαστηρίου, η ΕΡΤ να λειτουργήσει εκ νέου και τα τρία κόμματα χωρίς κανένα (φαινομενικά) να έχει υποχωρήσει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοιχτή.
Όμως, υπάρχει και το άλλο σενάριο που οδηγεί την χώρα στις κάλπες.
Αν “τα σπάσουν” οι τρεις απόψε, τότε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναπόφευκτα θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση.
Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή συμμαχιών του Αντώνη Σαμαρά με τους ΑΝΕΛ αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτες.
Αυτό όμως φαντάζει ως μακρινό σενάριο. Όπως και το ενδεχόμενο να συμμαχήσει η ΝΔ με την Χρυσή Αυγή. Έστω και με ψήφο ανοχής.
Ενδεικτικό πάντως του κακου κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά την οποία αρκετά ανέχθηκαν.
Ό,τι πρόταση κάναμε εμείς, λένε, έπεφτε στο κενό. Αντιθέτως, στηρίξαμε πολλές επιλογές του, ενώ όταν εκείνος ήταν αντιπολίτευση δεν στήριξε ούτε μισή!
Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με την τρόικα για να πληροφορηθεί αν είναι αλήθεια ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν οι δόσεις, και η τρόικα, όπως ενημέρωσε τους συνεργάτες του, το διαψεύδει.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγγελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο Ολάντ, όταν επικοινωνήσει μαζί τους, ότι πάει τη χώρα σε εκλογές επειδή έκανε μια δημοκρατική εκτροπή;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Αν δεν σπάσουν αυγά πάμε σε εκλογές” – Πολιτική
Τα σενάρια με την κυβέρνηση στο σημείο μηδέν – Εκλογές ή συμβιβασμός; – Πολιτική
Ρεπούση: Το μπαλάκι των εκλογών, θα το πιάσει η Χρυσή Αυγή – Πολιτική