Παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα με συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα για τα αδικήματα απιστίας και παράβασης καθήκοντος και νόθευση εγγράφου.
Για τη νόθευση εγγράφου ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε μόλις με 166 ψήφους υπέρ, αριθμό που είναι έκπληξη σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 34 βουλευτές και 67 παρών.
Για το αδίκημα της απιστίας ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του 206 βουλευτές, 42 κατά και βρέθηκαν και 18 ψηφοδέλτια παρών. Για την παράβαση καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220 βουλευτές, 35 κατά και 11 παρών.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή ακολούθησε η ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος για άλλη μία φορά υπεραμύνθηκε των απόψεών του και της αθωότητάς του.
Μιλώντας επί μισή ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο το πόρισμα, ενώ έκανε λόγο για πλήρη ευτελισμό της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και «για ιστορία που επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, αυτή τη φορά ως φάρσα».
«Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος.
Σας προτείνουν να συστήσετε Ειδικό Δικαστήριο. Για πρώτη φορά από την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής πως ρωτούσαν τους μάρτυρες ακόμα και τι κόμμα ψηφίζουν, ενώ εγκαλούσαν, όπως σημειώνει, υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς που “τόλμησαν να δώσουν καταθέσεις που στηρίζουν τα λεγόμενα και τους ισχυρισμούς μου”, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο της Επιτροπής “ντροπή”.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το πόρισμα της πλειοψηφίας υπογράφεται και από δύο βουλευτές που συμμετείχαν μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, γιατί αντικατέστησαν δύο άτομα που υπουργοποιήθηκαν κατηγορώντας την Επιτροπή πως αυτά τα δύο μέλη ούτε γνώριζαν την υπόθεση και ούτε εξέτασαν μάρτυρα. ΔΕΙΤΕ
Σχετικά με το θέμα της πρωτοκόλλησης που δεν έγινε ποτέ, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, κ. Γεωργακόπουλου και τα οποία όπως τόνισε έχουν αποκρυφτεί από το πόρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταχώριση στοιχείων διοικητικών πράξεων ή πληροφοριών που ενσωματώνονται στις σύγχρονες ηλεκτρονικές-τεχνικές μεθόδους, όπως είναι τα CD ή τα usb”.
O κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο πως κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία και τόνισε πως ο δεύτερος άνθρωπος επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Και μάλιστα, σημείωσε πως ακόμα και όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε έστω μία ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών.
Έμφαση έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατηγορία για τη νόθευση εγγράφου με την αφαίρεση 3 συγγενικών του προσώπων από την λίστα λέγοντας χαρακτηριστικά: Αν εν πάσει περιπτώσει ήθελα να διαπράξω τέτοια ατιμία, είναι δυνατόν να αφαιρούσα μόνο τα 3 ονόματα των συγγενών μου σαν να επιδιώκω να ενοχοποιηθώ; Δεν θα ήταν πιο λογικό να αφαιρούσα όχι 3, αλλά 10, 20 ή 100 ονόματα για να θολώσω τα νερά και να μην στραφούν σε εμένα οι υποψίες;
Η ιστορία ότι εγώ αφαίρεσα τα ονόματα δεν στέκει στην κοινή λογική.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν «με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η νέα λίστα – Ποιοι 4.800 υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο
Μήνυση του ΣΔΟΕ στα ξαδέλφια του Παπακωνσταντίνου για φοροδιαφυγή περίπου 3,5 εκατ. ευρώ
“Ναι” της ΔΗΜΑΡ σε παραπομπή του Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα
Δε χάλασαν τη «συνταγή»! Με άγριο καυγά έπεσε η αυλαία της Προανακριτικής – Ο τουρίστας και η αστεία – Όλοι οι διάλογοι