Πολιτική

Στρίμωξαν άγρια την Ελλάδα στις Βρυξέλλες – Τελεσίγραφο για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο – Εκτάκτως σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο

- Με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά για τις απολύσεις στο δημόσιο ο Φ. Κουβέλης του τηλεφώνησε
- Κυβερνητικός παράγοντας μετά τη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε: "Ελπίζω αύριο να κλείσουμε"
- Οι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις όχι μόνο των επίορκων ή των κοπανατζήδων
- Απαιτούν τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα απολύσεων έως το τέλος του 2014

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο 24ωρο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς πολλοί λόγοι επισπεύδουν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία αν και δεν ήταν προγραμματισμένη θα γίνει τελικά εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αιφνιδίως λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τριών που απαρτίζουν την κυβέρνηση και αυτό λίγες μόνο ώρες μετά το Eurogroup στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt, στο Δουβλίνο ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε μπροστά σε μία κατακίτρινη κάρτα, με τους ευρωπαίους να του δίνουν τελεσίγραφο έως την Τρίτη για να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και μάλιστα, αυτό το τελεσίγραφο είχε να κάνει κυρίως με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το τελεσίγραφο αυτό λοιπόν οδήγησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο, η οποία όμως έπρεπε να πραγματοποιηθεί ειδικά μετά το θόρυβο που προκάλεσε κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, η συνέντευξη του πρωθυπουργού όπου άφηνε ορθάνοιχτο το παράθυρο των πιθανών απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt με αφορμή τη συνέντευξη υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Ενδεικτική του επείγοντος του θέματος είναι και η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα μετά τη λήξη της εξάωρης σύσκεψης της με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Σταϊκούρα, που δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως “ελπίζω να κλείσουμε αύριο”.

Παράγοντες της ελληνικής αντιπροσωπείας που μετείχαν στο Eurogroup έκαναν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους μας πως εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι την Τρίτη τουλάχιστον στο θέμα του δημοσίου, δεν θα εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του Απριλίου. Οι πιέσεις όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, αλλά οι κοινοτικοί αξιωματούχου πιέζουν και σε μία λύση που να περιλαμβάνει τον όρο “υποχρεωτικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων”.

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως οι Βρυξέλλες πίεσαν ασφυκτικά τον κ. Στουρνάρα να ανοίξει η “κερκόπορτα” του Δημοσίου και να ξεκινήσουν πλέον οι απολύσεις στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, ζητούν αναλυτικά τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα με τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 και αυτά δεν αφορούν μόνο τους επίορκους ή τους λεγόμενους κοπανατζήδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απολύσεις στο Δημόσιο: Σαμαράς: «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται»

Πριν το Πάσχα ξεκινούν τα έργα σε 4 αυτοκινητόδρομους

«Είμαστε κοντά σε όλα» – Νέο ραντεβού τρόικας – κυβέρνησης σήμερα

Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για απολύσεις – εξπρές στο Δημόσιο

Ρουπακιώτης: Όχι στη δημιουργία κλίματος τρόμου επιόρκων υπαλλήλων

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ