Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες θυελλώδους συνεδρίασης και φτάσουμε ξανά στις 03:00 τα ξημερώματα για να καταφέρουν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμφωνήσουν για το ελληνικό ζήτημα. Αλλά, τελικά, τα κατάφεραν.
Ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανία, και ΔΝΤ έκαναν αμοιβαία βήματα πίσω για να φτάσουμε στη συμφωνία και όχι στην κατάρρευση. Η Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε νερό στο κρασί της για το ύψος του χρέους το 2020 και για το «κούρεμα» και η Γερμανία συμφώνησε στην ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται πιο… ήσυχη πια αφού θα πάρει τα 44,7 δισ. ευρώ σε 1+3 δόσεις. Θα δει και το χρέος της να μειώνεται κατά 40 δισ. ευρώ, τα επιτόκια να μειώνονται… Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει δε θα βγει εκτός τροχιάς, θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας και κυρίως θα ψηφιστεί και το πολυθρύλητο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η πρώτη δόση ύψους 34,4 δισ. ευρώ θα εγκριθεί και θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά τα χρήματα, τα 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις, έως τον Μάρτιο του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν τα εύσημα στην Ελλάδα για το Μνημόνιο 3 που ψηφίστηκε πρόσφατα, για τον προϋπολογισμό του 2013 και γιατί έπεισε την τρόικα ότι έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.
Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016, λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.
Στη συνέχεια το Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει βέβαια μέτρα μείωσης του χρέους στο προσεχές μέλλον, τα οποία ενδεχομένως αφορούν την επαναγορά ομολόγων στις τιμές που είχαν στις 23 Νοεμβρίου.
Επίσης ένα τμήμα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ θα επιστραφούν έμμεσα στην Ελλάδα.
Επίσης, αποφασίστηκε:
– Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα. Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
– Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).
– Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.
– Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.
Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεθεί της συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.
Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τέλος του Eurogroup. Αυτό που έκανε αίσθηση είναι πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι «η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της».
Δεν έκρυψε ότι η συνεδρίαση ήταν δύσκολη. Οι λέξεις ήταν: ήταν επίπονη, εποικοδομητική, και συλλογική προσπάθεια.
«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που παραδέχτηκε πως «ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία», αλλά όλοι έκαναν «πολύ σημαντικές προσπάθειες».
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε».
«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Που θα πάνε τα χρήματα της δόσης; – Μόνο το 1/4 στα ταμεία του κράτους
Πως έκοψαν 40 δισ. από το χρέος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ανάσα για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας» – Ο διεθνής Τύπος για το Eurogroup
Λαγκάρντ: Θα προτείνω να δοθούν στην Ελλάδα τα 3,2 δισ….
Σαμαράς: Ξεκινάει καινούργια μέρα
Στουρνάρας: η απόφαση κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ