Μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Ενικό από τη συχνότητα του Star, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, με όλα τα σοβαρά θέματα ανοιχτά και τους πολίτες σε μία αγωνία για το μέλλον.
Για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο πλανήτης ζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό το φαινόμενο υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας. Δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν υποτίμησε το φαινόμενο, αλλά όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και για αυτό το λόγο δημιούργησαν για πρώτη φορά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή την κριτική προς την κα Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως είναι αστείο να λέγεται πως οι προσφυγικές ροές οφείλονται στις δηλώσεις της τότε υπουργού.
Όπως είπε το πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον σταθμό της χώρας μας. Για τις μετακινήσεις των προσφύγων σημείωσε πως η Ελλάδα γεωγραφικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσουν οι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
O Έλληνας πρωθυπουργός ερωτώμενος για το πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για να δημιουργήσουν 50.000 θέσεις αλλά όχι σε μόνιμη βάση, αλλά ως μετεγκατάσταση.
Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως “είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ”. Τόνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στην συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για την κωλυσιεργεία της Frontex, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Κατέληξε δε πως με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνουν τα παιχνίδια Blame Game.
«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Βέτο σε μία Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην προηγούμενη Σύνοδο επιφυλάχθηκε για ένα βέτο και για αυτό το λόγο τώρα όλοι δείχνουν επικριτικά την Αυστρία και όχι την Ελλάδα. Όπως είπε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κάνει ξεκάθαρο προς τους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της τον ανθρωπισμό για όλη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας δήλωσε πως ο καγκελάριος είναι σε δύσκολη θέση, ενώ αποκάλυψε πως πριν έρθει στην εκπομπή του τηλεφώνησε στο κινητό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και δήλωσε τη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα.
Απηύθυνε έκκληση και προς τα μέσα ενημέρωσης να μην κινδυνολογούν σχετικά με τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μην δημιουργείται κλίμα, αλλά και να μην υπάρχει πλήγμα στον τουρισμό. Μάλιστα, παραδέχθηκε πως υπάρχει μία μείωση προκρατήσεων σε Σάμο και Χίο, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση θα το παλέψει. Κάλεσε βέβαια ξανά τους δημοσιογράφους να μην καταστροφολογούν, ενώ σημείωσε πως μόνο ένα νησί, εννοώντας την Κω” δημιουργεί πρόβλημα και δεν συνεργάζεται.
Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία , ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο , αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει , αν όχι να μας το πει.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Για την επιστροφή της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε σίγουρος, λέγοντας πως μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν. Ωστόσο, δήλωσε πως το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση, εννοώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία μας αναγκάζει να καταθέσουμε προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ και αυτή η μείωση επιτυγχάνεται με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαμορφώνουν μέσα στο πλαίσιο των στόχων την πολιτική τους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά.
Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός και για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400 , 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών. «Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη μας γραμμή οι συντάξεις των 3.000 ευρώ», είπε και τόνισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Ανέφερε δε ότι ζήτημα περικοπής δεν έχει τεθεί από τους θεσμούς.
Αναφερόμενος στα μέτρα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σχεδιασμένη ώστε το φορολογικό νομοσχέδιο να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού επιβάλλει εναρμόνιση της φορολογίας του αγροτικού κόσμου με τη φορολογία των υπολοίπων. Είπε επίσης ότι στόχος είναι να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί τρόπο και για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες τις όποιες επιβαρύνσεις να τις αμβλύνει. Έφερε δε ως παράδειγμα την πρόνοια μέσα στην αγροτική οικογένεια ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύπτεται με το εργόσημο και να εκπίπτει έτσι ένα σημαντικό ποσό.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει συντελεστής φορολογίας στο 50%, είπε ότι αν υπάρξει θα αφορά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ταξικό μίσος, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά είναι ταξική δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτιο, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Το Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση και έχετε απέναντι σας τον Τσίπρα. Και όχι τον Σαμαρά και όχι τον Παπανδρέου ή οποιονδήποτε άλλον. Θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή την κόντρα μέχρι τέλους! Παίζοντας το κεφάλι του αλλά όχι το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου σχολίασε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε στην Μέρκελ go back σήμερα ζητεί την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω. αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στις απειλές, ούτε στους εκβιασμούς ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. ‘Αρα να τελειώνει αυτή η πλάκα», είπε ο πρωθυπουργός.
Όταν ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήθελε να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα με μικρή διαφορά για να το υλοποιήσει στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είναι ότι αυτή είναι μια απολύτως ανόητη κριτική αυτή διότι είχε δηλώσει πως αν έχανε το δημοψήφισμα θα έπαυε να είναι και πρωθυπουργός. «Τιμώ την πολιτική διαφωνία, αλλά δεν δέχομαι στο ηθικό πεδίο μύγα στο σπαθί μου! Εκείνες τις ημέρες κάποιοι ετοιμάζονταν να καταλάβουν το Μαξίμου και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια. Δέχομαι κριτική αν έκανα ή δεν έκανα καλή διαπραγμάτευση. Αλλά επί του ηθικού πεδίο, δεν δέχομαι κριτική και λάσπη», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια ανέφερε ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας.
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και πρόσθεσε ότι του δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιο που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και να πάμε στην αδειοδότηση των καναλιών.
Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από υπουργό Επικρατείας. Το έκανα είπε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά , ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί «αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο θα το κάνω αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου». Πρόσθεσε ότι δεν θα κριθεί από το ποιόν συναντά αλλά από το τι πράττει.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο Ψυχάρης του ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για την συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι ο Ψυχάρης έχει ζητήσει και άλλες φορές συνάντηση μετά τις εκλογές , αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την κυβέρνησή του γιατί δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε , και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Μεμπτό θα ήταν, σημείωσε, αν είχε ευνοήσει τον συγκεκριμένο εκδότη και ότι αν τον είχε ευνοήσει την επομένη θα ήταν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη καθώς όπως είπε στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά».
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των capital controls και πότε θα γίνει άρση αυτού του μέτρου. Όπως είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα αλλάξει ριζικά και το κλίμα και επομένως θα αρθεί το μέτρο των capital controls πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.