Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο της συμφωνίας – Τα οκτώ σημεία

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο της συμφωνίας – Τα οκτώ σημεία

Μια Σύνοδος Κορυφής που χαρακτηρίζεται κρίσιμη αλλά κανείς δεν πιστεύει πως μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία των Ευρωπαίων με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, ένα κείμενο οκτώ σημείων, βλέπει ήδη το φως της δημοσιότητας.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκινά σήμερα Πέμπτη (17.03.2016) με τους 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την ελπίδα να φτάσουν σε μια συμφωνία, την οποία θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με την ελπίδα πως οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που έφτασε στα χέρια του Reuters και το οποίο έχει δοθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν κάνει αναφορά στο άνοιγμα των συνόρων και της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ και η Τουρκία “αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ”, βάσει οκτώ σημείων. Ανάμεσα σε αυτά η συμφωνία “ένα προς ένα”, για κάθε πρόσφυγα που περνά στην Ευρώπη δηλαδή, ένας άλλος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ Τουρκία και Ελλάδα καλούνται να καταλήξουν σε διμερή συμφωνία. Επίσης, προβλέπεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά.

Τα οκτώ σημεία της συμφωνίας

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε