Τεράστιο πολιτικό θέμα έχει προκύψει για την κυβέρνηση μετά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία δεν αναγνωρίζει, σε αντίθεση με την ελληνική Βουλή που την έχει αναγνωρίσει επίσημα από το 1994.
Η κυβέρνηση με το αλαλούμ στα ισοδύναμα και πλέον τώρα με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο υπουργός Παιδείας είναι πραγματικά κολλημένη στη γωνία, ενώ όπως όλα δείχνουν ενδεχόμενο αποπομπής ή παραίτησης του κ. Φίλη δεν υφίσταται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξέφρασε τη δυσφορία του σε συνεργάτες του για τον κ. Φίλη αλλά αυτό μέχρι ένα ενδεχόμενο αποπομπής του υπουργού έχει μεγάλη απόσταση. Τον υπουργό Παιδείας “άδειασαν” επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πόντιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ και πολλοί βουλευτές καταφέρθηκαν εναντίον του για αυτές τις δηλώσεις. Και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι διαφωνεί με τον υπουργό Παιδείας και ότι τα όσα είπε είναι προσωπική του άποψη.
Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου. Μάλιστα, τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τα άλλα στελέχη των κομμάτων ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επίσημα ζητώντας ουσιαστικά να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.
Πρόβλημα όμως υπάρχει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο του εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς τόσο το κόμμα όσο και στελέχη με ανακοινώσεις τους δήλωσαν πως δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του Νίκου Φίλου ζητώντας από τον υπουργό να ανακαλέσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το θέμα όμως σταδιακά ξεφεύγει από τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έχουν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμου του ποντιακού ελληνικού σε όλο τον πλανήτη. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι “δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται”. Χαρακτηρίζει “ανιστόρητες” τις απόψεις του κ. Φίλη και δηλώνει έτοιμη να ζητήσει την παραίτησή του, εφόσον δεν τις ανασκευάσει.
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε για το θέμα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι “η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία”.
«Νέο Κεμάλ Ατατούρκ» χαρακτήρισε τον κ. Φίλη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Πέρα από τις απόψεις του κ. Φίλη πάντως τις οποίες όμως αν και προσωπικές, όταν της λέει ως υπουργός Παιδείας αποκτούν άλλο νόημα, η Γενοκτονία των Ποντίων είναι γεγονός και μάλιστα ιστορικό.
Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.
Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.
Γιατί η ήττα του 1922, η “νέα τάξη πραγμάτων” που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά.